2016. december 30., péntek

C. J. Redwine - Az Árnyékkirálynő



A Twister Media jóvoltából hazánkban is megjelent C. J. Redwine nagysikerű regénye, Az Árnyékkirálynő. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere tükröt ragadott, hogy megtudja ki a leghatalmasabb varázserejű uralkodónő a Ravenspire nevű vidéken.Tartsatok velünk, ismerjétek Lorelai történetét, és vigyétek haza a regény egy példányát.


C. J. Redwine: Az Árnyékkirálynő

Kiadó: Twister Media
ISBN: 978615563130
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: ki uralja e vidéket?
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire.
A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.
A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.

Saját véleményem:

Mesebolond vagyok. Nagyon. Vagyis, ha ráakadok egy mesefeldolgozásra, azt olvasnom kell. Nem érdekel, miről szól, mit mondanak róla. Kell. Pont. Így hát amikor megláttam Az Árnyékkirálynő meseszép borítóját, amiről sütött, hogy Hófehérke retelling, kapva kaptam az alkalmon, fikarcnyit sem törődve a tartalommal. Pedig C. J. Redwine nem kis fába vágta fejszéjét, lévén ebből a meséből készült eddig a legtöbb újragondolás; ergo nehéz úgy bemutatni, hogy az alapok megmaradjanak, de közben új is legyen. Nos, örömmel jelentem, az írónőnek sikerült. De hát mit is várhatnánk egy olyan embertől, aki Johnny Depp rajongó? (Igen, megtaláltam a lelkitárs szerzőmet. 😀)

A történet főhőse Lorelai (Hófehérke), aki kislányként, öccsével karöltve menekülésre kényszerül, minek után megtöri mostohaanyja varázslatát, mellyel a nő az egész palotát hosszú ideig tartó agymosásban részesítette. Lorelai ezek után kilenc évnyi bujdokolásra kényszerül. Ám ez az idő elég ahhoz, hogy segítőjével és öccsével terveket szőjenek Irina (Gonosz Királynő) megdöntésére, valamint hogy szövetségeseket gyűjtsenek, és a lány tökélyre fejleszthesse varázserejét - minthogy mostohaanyjához hasonlóan mardushka.
Mindeközben Irina kizsákmányolva Ravenspire vidékét, rettegésben, s éhínségben tartva alattvalóit, boldogan él abban a tudatban, hogy mostohagyermekei halottak, és minden az övé, amit egykoron csak szeretett volna. Csakhogy az emberek varázslattal való sanyargatása jócskán megterheli mardushka szívét, mielőbb kerítenie kell valakit, akinek elszívhatja erejét. Így, amikor kiderül, hogy húga lánya életben van, kapóra jön a palotájában felbukkanó sárkánykirály...
Kol második hercegként éveken át úgy próbálja felhívni magára szülei és tanárai figyelmét, hogy bajt bajra, csínyt csínyre halmoz. Legutolsó, az igazgató ellen elkövetett mókája kicsapással ér véget, melyet szülei távollétében hatalmas tivornyával ünnepel, sejtve, hogy királyi atyja száműzni fogja. Csakhogy szüleit és bátyját megölik az ogrék, s Kol sokkos-ittas állapotában hirtelen a trónon találja magát, nem kisebb teherrel nyakában, mint az ogre háború. Ám az ogrékat egy sötét varázsló irányítja, akit csak egy mardushka tud legyőzni. Ifjú sárkányhercegünk elhatározza hát, megkeresi Ravenvspire királynőjét, s arany fejében segítségét kéri. Azzal viszont nem számol, hogy Irina csavaros véresküre veszi rá, melynek értelmében Lorelai szívét kell elvinnie neki - persze ennek érdekében egyéb, halálbiztos dolgokkal is megköti Irina. Az egyetlen bibi, hogy Lorelai az az útonálló lány, aki korábban megmentette Kol és barátai életét egy falunyi vérengző embertől... És ez még nem minden!

Az Árnyékkirálynő rendkívül összetett sztori, épp ezért tartom remek ötletnek a három nézőpontkaraktert. Lorelai, Irina és Kol három igen különböző figura, mind személyiségben, mind motivációban, mind betöltött szerepükben. Különbözőségük pedig lehetővé teszi, hogy egy olyan képet kapjunk az egész Hófehérke dologról, amit korábban még sosem. Legalábbis írott formában semmiképp. Mindhárom oldal, mindhárom motiváció árnyaltabbá, s egyszersmind monumentálisabbá varázsolja az egészet. Hihetetlenül izgalmas látni, kit milyen motiváció hajt, s bizonyos tettek lelkileg vagy fizikailag miként érintik-, vagy milyen válaszlépésre sarkallják őket.
Én mindannyiukat nagyon szerettem - sőt a mellékszereplőket is. Ritka az olyan regény, ahol ennyire rendben van minden szereplő.
Irina kellően romlott, hozza, amit egy egy Gonosz Királynőtől várni lehet, ugyanakkor kellő indokkal és egy csipetnyi gyengeséggel is rendelkezik. Nála például nagyon szerettem a magyarázatot, hogy miért lett olyan, amilyen; akárcsak az eltökéltséget, mely felülírta emberi szíve vágyait is. És hát ki is lehetne annál aljasabb, aki még önmagán is átgázol?
Irinával ellentétben Lorelai már kevésbé hozza a Disney-féle Hófehérkét. Szerencsére. Be kell vallanom, Hófehérke sosem volt szívem csücske. Nem utáltam, de nem is bolondultam érte. C. J. Redwine viszont egy igazán harcias, talpraesett, okos, bátor, vakmerő, és badass hősnővé formálta; olyanná, akit fűt a bosszúvágy, s képes lenne bármit megtenni, hogy megmentse szeretteit és feloldozza szenvedő népét. Lorelai amolyan női Robin Hood.
Ám ahhoz, hogy elérje céljait, próbatételek és bajtársak is kellenek. Elárulom: egyikből sincs hiány. Hősnőnk rengeteg kisebb-nagyobb összecsapást, csínytevést és tragédiát kénytelen megélni, hogy felkészülten nézhessen szembe ellenségével. Ami pedig a segítőit illeti, öccse, Leo igazi mókamester, félelmetesen jókat nevettem rajta; na meg Sashán,a fehér vadászsólymon, aki nem csupán a lány bajtársa-segítője, de mentális kötelékük alapján kommunikálni is tudnak - és hát... az a madár halálos! Mellettük Gabril, a középkorú katona - barát és pótapa egyszemélyben - a józan hang. Imádtam csapatukat, sokáig ömlenghetnék róluk, de inkább olvassátok el.
Végül, de nem utolsó sorban ott van Kol. Ő a herceg és vadász, miközben ember és sárkány is. Úgy bizony: sárkány! Számomra ez hatalmas meglepetés volt. Álmomban sem gondoltam, hogy épp ebben a regényben bukkanok alakváltó sárkányokra, méghozzá olyan jól és részletesen szemléltetve, mint a Draconik. És akkor ehhez még jön a kettős, ellentétes szerep... és én térden hajlongok Redwine nagysága előtt.
Kol nem tipikus álompasi, jómagam például nem zúgtam bele, de vele kapcsolatban nem is ez a lényeg - alapvetően Az Árnyékkirálynő nem egy romantikus sztori. Ami fontos: Kol karakterének sokszoros lelkiválsága. Megrázó élethűséggel adja át, milyen ha valaki sárkányszívvel, sárkányvadságra kárhoztatva dacol az embersége megtartása végett, miközben népe érdekeit sem feledi. Hihetetlen miken kell átmennie, milyen leírhatatlan gyötrelmekkel kénytelen dacolni; de az méginkább, hogy mindez mennyire filmszerűen jelenik meg az olvasó agyában. (Ó és a barátai fergetegesek! Igen, még sokkal több sárkány.)

Nem szoktam ennyit fecsegni a karakterekről, ám ez a könyv megköveteli. Hatalmas hangsúly van rajtuk és az ő egyéni utukon. Ugyanakkor izgalomból sincs hiány. Megszámolni sem tudnám, hány izzasztó, körömrágós vagy éppen grandiózus, filmvásznat követelő jelenetnek lehettem szemtanúja. Állandóan pörögnek az események, bármelyik nézőpont is következzen, borítékolható valami gonoszkodás, nevetés, sírás, ámulás vagy összecsapás. És persze a mágiáról sem szabad elfeledkezni. Egyszóval Az Árnyékkirálynő olyan könyv, amiben minden megfelelő mértékben van.

Utoljára hagytam az összehasonlítást. Igen, ez egy Hófehérke történet, de nem a közismert fajtából. A kötelező elemek - Hófehérke külseje, Gonosz Királynő, Herceg, Vadász, szarvas szív, tükör, három mérgezés (igaz, itt nem mérgezéssel próbálja Irina elpusztítani Lorelai-t), hét segítő, mérgezett alma, segítő állatok, madarak - persze megvannak, ugyanakkor sok más is helyet kap benne. A más alatt pedig innen-onnan merített ötletek is lapulnak (például Irina egyik próbálkozása a Hófehér és Vadászból ismerős; Lorelai badass mivolta vagy az Ogre háború az OUAT Hófehérkéjétől, míg a kesztyűs dolog a Jégvarázsból). Hangsúlyoznám, ez nem, hogy nem baj, hanem fantasztikus! A sok feldolgozás erősségei egybegyúrva az alappal, és megfűszerezve Redwine saját ötleteivel, bombasztikusak!

Az Árnyékkirálynő 2016 legjobb könyve lett nálam. Karakterei zseniálisak, a történet kellően csavaros, kalandos, izgalmas, és C. J. Redwine stílusa is üdítően gördülékeny. Épp ezért szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a mesefeldolgozásokat, vagy a karakterileg erős, pergő cselekményű, jól felépített fantasy-ket. Ó, és sárkány rajongók, ti se fogjátok vissza magatokat. Plusz előny, hogy egy önálló, lezárt, kerek regényről van szó. Sajnos.
Ó, és ha valaki az HBO-nál, netán a Starznál olvasná soraimat - amit kétlek -, akkor könyörgöm: filmesítsétek meg Az Árnyékkirálynőt!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Lorelai, Kol, Sasha, Gabril, Trugg, Viktor
Kedvenc jelenet: az egész?
Negatívum: max. a kezdeti fordítási (figyelmetlenségből, elütésből, sietségből fakadó) apró bakik
Borító: 5/5
Sorozat: Ravenspire, de önálló, lezárt könyv




Térkép






Nyereményjáték


Mostani játékunk során az Irinához hasonló gonosz királynőké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy animációt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy hívják az adott királynőt. (Annyit segítünk, mindegyiküknek van legalább egy keresztneve.) Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/25 Kelly & Lupi olvas
12/28 MFKata gondolatai
12/30 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése