2016. december 23., péntek

J. R. R. Tolkien - Karácsonyi levelek


A Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent J. R. R. Tolkien Karácsonyi levelek című könyve. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere kislánnyá szellemült, hogy kényelmes fotelébe kucorodva, ugyanolyan gyermeki hittel és kíváncsisággal olvassa a kötetben található aranyos leveleket, mint azok a gyerekek, akiknek íródott.Tartsatok velünk, ismerjétek meg A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzőjének bensőséges hangulatú történeteit!


J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Kiadó: Cartaphilus Kiadó
ISBN: 9632665535
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari


Fülszöveg:
Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt.
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot - amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt - néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Saját véleményem:
J. R. R. Tolkien művei régóta foglalkoztatnak; annyira régóta, hogy akkoriban, amikor felfigyeltem rá, még Barbie babákat tologattam a barátnőimmel. Mi több, a történeteiből készült filmek végigkísérték a gyerekből felnőtté válásomat, miközben évről-évre egyre mélyebbre fészkelték magukat a szívemben. Most pedig, tizenöt-tizenhat év elteltével végre kezembe foghattam az első Tolkien könyvemet.
Bár ez így nem is helyes. Több ez, mint egyszerű könyv... a Karácsonyi levelek egy darabka Tolkienból. Rendkívül bensőséges, intim hangulatú, hisz a kötetben található leveleket nem egy szerző írta az olvasóinak, hanem egy apa a gyermekeinek, szíve minden szeretetével. Éppen ezért úgy döntöttem, nem értékelem pontszámmal. Nincs akkora hatalmam, hogy egy ilyesfajta ajándékot holmi számokkal illethessek, mert lehet, hogy nem tökéletes, nem olyan kidolgozott, ám átjárja a szeretet, a hit és a karácsony varázsa. A benne található levelek - érzelmileg - pontosan olyanok, mint azok a kézzel írott üzenetek, melyeket a nagyszüleink őrizgetnek fiatalságuk emlékéül. Egy olyan kor emlékéül, ahol még egészen más értékrend uralkodott, ahol az emberek egy levélhez hasonló apró gesztussal fejezték ki szeretetüket, tiszteletüket, s általa olyasmit adtak a másiknak, amire az e-mail sosem lesz képes.

J. R. R. Tolkien például azzal a meghatóan aranyos gesztussal állt elő, hogy 1920 és 1943 között, meghosszabbítandó gyermekei legszebb éveit - amikor azok még hittek a csodában -, minden karácsony előtt és karácsonykor, Karácsony apóként leveleket küldött nekik, melyekben beszámolt a Mikulás kalandjairól, és annak segítőiről. A kis üzenetek, történetek évről-évre egyre több gyereknek szóltak, s az idő múlásával mind hosszabbá és hosszabbá váltak.
Kiderül belőlük, hogyan és hol él Karácsony apó, milyen balkezes Jegesmedve, vagy hogy miként készülnek az ünnepre, és milyen galibákba keverednek. A szövegi tartalom mellé rajzok, színes képek is társulnak, melyek fényképként örökítik meg a mesélő szavait, még valóságosabbá téve azt.
A leveleken egyébként érezhetőek a történelmi- és családi események befolyásai, de még az anyagi szűkösség is. Ennyire egyben olvasva a leveleket, nem csupán egy fiktív történetet láthatunk megelevenedni lelki szemünk előtt, hanem a szerző magánélete is egyfajta családi memoárrá áll össze. Olyan, mintha a láthatatlanná tévő köpenyt (vagy az Egy Gyűrűt) magunkra öltve, bekucorodnánk a Tolkien család otthonába.

Nagyon szerettem ezt a kis kötetet. Egyrészt felidézte a kislánykoromat, amikor még szívből hittem, másrészt az összeálló sztori is jópofa volt. Hol vicces, hol suta, hol szórakoztató, hol pedig szívfacsaró. Mindezzel együtt, biztos vagyok benne, hogy Tolkien megalkotta a legmaradandóbb ajándékot, amit egy apa csak adhat a gyermekeinek. Vagy a későbbi generációknak. Még akkor is, ha felnőve tova tűnik a gyermeki naivitás, hisz az emlék és a várakozás izgalma megmarad.

Ami magát a kiadást illeti, gyönyörű! Minőségi kiadvány. Külön kiemelendő, hogy az összes eredeti levél megtekinthető, elolvasható benne. Az olvasó így nyugodtan eldöntheti, magyarul szeretné-e kiélvezni a levélkéket, vagy angolul, Karácsony apó reszketeg kézírásának tolmácsolásában.
Tolkien rajongóknak szívből ajánlom, a szórakozás mellett rengeteg egyéb csemegével találkozhatnak benne. De azok is nyugodtan kezükbe vehetik, akik hozzám hasonlóan nem olvastak még semmit a szerzőtől. Még a hobbitok szeretete sem kötelező, végtére is ez egy bolondos Jegesmedvéről és Karácsony apóról szóló történet.




Képek a könyvből












Nyereményjáték


J. R. R. Tolkien neve összefonódott A Gyűrűk Urával és A hobbittal, így mostani játékunk során ezeké, és természetesen a Karácsonyi leveleké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy levelet, melyet Tolkien egyik karaktere küld a másiknak. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki küldi kinek. (Érdemes figyelni az apró jelekre!)
Amennyiben teljesítitek az összes állomást, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát. 
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/19 Always Love a Wild Book
12/21 Szembetűnő
12/23 Dreamworld
12/25 Könyvvilág
12/27 Bibliotheca Fummie
12/29 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése