2017. március 29., szerda

Joss Stirling - Angel

Joss Stirling ismét a savantok különleges világába kalauzol el bennünket, ezúttal Angel történet ismerhetjük meg a Manó Könyvek jóvoltából.
2017 március 25-től kétnaponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről. Érdemes követni a turnét, mert az értékelések mellett ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is egy példányt a könyvből!


Joss Stirling: Angel

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634033486
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Halmai Gergely

Fülszöveg:
Angel lobbanékony természetű. Nehezére esik palástolni azt a képességét, amellyel uralni tudja a vizet. Ám ahogy összetalálkozik a borongós, de jóképű Marcusszal egy nyári fesztiválon, ahol mindketten fellépnek, úgy érzi, mintha a hullámok őt is elsodornák: a fiú énekétől az ő lelke is dalra fakad. Kölcsönös vonzalmuk feltartóztathatatlanul tör előre, akár a dagály; ám Marcus bizalmatlansága Angel adottságával szemben még erősebbnek bizonyul. Hogy maradhatnak együtt, ha Marcus képtelen elfogadni Angel valódi énjét, és mit jelenthet ez kettejüknek? És ahogy a hurok egyre jobban szorul a savant közösség körül, legfőbb ideje eldönteni, hogy ki melyik oldalon áll. A nagysikerű Lélektársak-sorozat savantjainak szövevényes története ezzel az izgalmakkal és humorral átszőtt regénnyel folytatódik.

Saját véleményem:
A savantok világa sok-sok évvel ezelőtt teljesen elvarázsolt, s azóta sem eresztett el.
Joss Stirling nem kínál világmegváltó gondolatokat, szépirodalmi minőségű szöveget, vagy olyan fordulatokat, amikbe az ember beleszédül. Nem, ő néhány órányi felhőtlen kikapcsolódást, szeretetet, cukiságot, boldogságot nyújt, olyat, ami átjárja a könyvmoly szívét-lelkét. És részben ez az, amiért annyira szeretem. Mert tudom, mit kaphatok.
Az Angelnek ebből kifolyólag hatalmas lelkesedéssel kezdtem neki, csakhogy ezúttal nem pont azt kaptam, mint amire számítottam. Egyre csak peregtek a lapok, én mégis kívülállóként szemléltem az eseményeket, és azon filóztam, hogyan üthetném le és áshatnám el a főszereplő hölgyeményt, aki olyan fokú unszimpátiát váltott ki belőlem, mint már réges-régen senki.

Angel egy hiperaktív, locsifecsi, dilinyós savant, aki képessége okán a vizet tudja uralni, szabadidejében pedig egy bandában vokálozik és hegedül. Hobbija már csak azért is érdekes, mert ezúttal a zene adja a történet hátterét. Pontosabban egy zenei fesztivál.
Joss Stirlingben az a nagyon jó  - üdesége mellett - , hogy nagyjából ugyanazt a történetet képes más csomagolásban úgy eladni, hogy az olvasó issza minden szavát, és nem törődik azzal, hogy ezt már olvasta párszor, egyszerűen élvezi a körítést. Ami viszont minden esetben különleges.
A síparadicsom, Velence és Afrika után ezúttal tehát egy fesztivál kulisszái mögé látogatunk el, aminek én nagyon örültem. Egyrészt ez olyasmi, ami sok fiatalt érint, megmozgat, érdekel, másrészt jóval közelibb lehetőség, mint egy afrikai túra, könnyebb személyes élményeket társítani hozzá. Bennem is rögtön felidézte a fesztiválos, koncertekre járós nyarakat. Az pedig, hogy a fesztivál backstage részében kalandozhatunk, ad egy extra izgalmi faktort az egésznek. Végtére is teljesen más a színpad előtti és mögötti élet.
Volt szerencsém megtapasztalni, milyen belsősnek lenni, ráadásul pont Angel életkorában, így őszintén mondhatom, amennyire lehet, ez a része életszerű a sztorinak. Teljesen jól átjön, mennyire emberiek a zenészek, vagy hogy milyen családias a hangulat, és éppen így megmutatkozik, hogy a hétköznapiság dacára, milyen őrült, szélsőséges és vad is tud lenni a dolog.
Szerettem a backstage-ben való járkálást, az összeverbuválódó társaságokat, a jammeléseket, és úgy unblock az ottani életet. Persze beleköthetnék az életszerűtlen elemekbe (világhírű banda lepacsizik a nevenincs kislánnyal, stb.), de felesleges, a Stirling-életérzésbe bőven belefér.

Amit viszont sehogy sem sikerült elfogadnom, az Angel személyisége. Az esetek többségében rettentően irritált, pedig alapvetően nincs bajom a cuki, vicceskedő, bespeedezett mókus karakterekkel, de ő... Mintha nem egy tizenhét, hanem tizenkét éves tinilány fejében jártam volna. A karaktere számomra túl soknak bizonyult, és ez sajnos kihatással volt magára a történetre is. Angel miatt nem sikerült elengednem magam, és néhány valóban poénos megjegyzését leszámítva inkább csak kínosan feszengtem a társaságában. És igazából az a kényszeres-muszáj viszony sem lendített a kedvemen, amibe hirtelen felbukkanó lélektársával keveredett. Az egész Marcus-Angel kapcsolat olyan volt, mintha beálltam volna egy hideg-meleg vizes zuhany alá. Egyik pillanatban utálták egymást, hallani sem akartak kapcsolatról, a másikban jártak, és úgy nyalták-falták egymást, hogy azt se tudtam, mi lelte őket. A szikra meg olyan volt, mint a mesékben... hol volt, hol nem volt.

Összességében tehát nem rossz ez a rész, a fiatalabb, 12-15 éves korosztály számára például tuti nyerő - pusztán számomra nem hozza az előző kötetek színvonalát. Bár az is lehet, hogy én lettem öregebb és komorabb.
Vannak nagyon jó részei, mint a backstage élet és maga a fesztivál; a konfliktus is kellően izgalmas, mi több,  a Benedict fiúk szerepe is kielégítő, csak hát Angel és romantikus szál - főként a regény első felében - döcög.
Elsősorban a fiatalabb olvasóknak ajánlom, ez a kis kelekótya, bohókás regény ideális lehet tanulás közbeni lazításhoz, hétvégi pihenőnek, vagy szünidei kikapcsolódásnak... netán fesztiválra hangolódáshoz.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Kurt
Kedvenc jelenet: homokozós
Negatívum: Angel
Borító: 5/5
Sorozat: Lélektársak 6. része, de önállóan is olvasható (ajánlott képben lenni a savantokkal)




Nyereményjáték


Angel és Marcus története nagyrészt egy zenei fesztiválon zajlik, ezért mi is ezzel kapcsolatos játékot találtunk ki. Három nagy magyar zenei fesztivált kell kitalálnotok a leírások alapján. Egy szerencsés nyertes pedig megnyerheti a kiadó által felajánlott könyvet.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk!


Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amit 1993 óta rendeznek meg minden évben Nyugat-Magyarországon, július első hetében és 5 napig tart.




Nézzetek be a többi állomásra is

03/25 Kelly Lupi olvas
03/27 Könyvvilág
03/29 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése