2017. június 13., kedd

Anna Banks - Nemezis


A Maxim kiadó jóvoltából megjelenik Anna Banks másik sorozatának nyitó kötete, a Nemezis.
Tartsatok velünk a hat állomásos blogturnéra, ahol számos érdekesség mellett tiétek lehet a könyv egyik példánya!


Anna Banks: Nemezis - A szeretett ellenség

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617770
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Serubeli Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban. A spektórium, amit alkot, mindenkinek energiát ad, de apja most módot lelt rá, hogy fegyverré tegye, és mivel feltett szándéka, hogy háborúba kezd, a lánynak menekülnie kell előle. Az ellenséges vonalakon át Theoria királyságába menekül, de terve, hogy rejtőzködik, kudarcba fullad, amikor elfogják és az ifjú király szolgálatába kerül.
Tarik csak most vette át Theoria irányítását, és szembe kell néznie az országában dúló pestissel, ami polgárait tizedeli. Egy akadékoskodó szolgára van legkevésbé szüksége, aki a figyelmét szeretné felhívni magára. De Sepora hercegnőt nem lehet levegőnek nézni. Amikor ők ketten végre szemtől-szembe találkoznak, valószínűtlen kapocs alakul ki köztük, ami úgy bonyolítja meg az életüket, ahogy azt egyikük sem képzelte volna.
Sepora képessége megmentheti Tarik királyságát a csendes pestistől. De megbízhat nemezise iránt érzett erősödő érzéseiben, vagy minden áron rejtse el, mire képes?

Saját véleményem:
A borítóval már a külföldi megjelenés idején szerelembe estem, ekképp nem győzök elég hálás lenni a Maxim kiadónak, hogy megtartották. Gyönyörű, figyelemfelkeltő. Ha nem ismertem volna Anna Banks munkásságát, általa akkor is késztetést éreztem volna, hogy elmerüljek a Nemezis világában, amiben bár fel-felbukkannak a szerző sajátos jellemzői, mégis nagyon más, mint a Szirénia öröksége trilógia. Érettebb, kiforrottabb, összetettebb. Olyannyira, hogy már rögtön az első oldalakon félelmetes mennyiségű információ zúdul az olvasó nyakába.
Némileg meg is torpantam, miközben az agytekervényeim sípolva-gőzölve igyekeztek feldolgozni és helyre kattintani mindent, amit láttam, olvastam. Legfőképpen az ilyen-olyan rangok, titulusok adták fel a leckét, de aztán azokat rövid úton el is engedtem, ami meglehetősen jó döntésnek bizonyult. Szóval, ha belevágtok a Nemezisbe (amit csak ajánlani tudok), ne görcsöljetek rá, ne próbáljátok kibogozni, miután a felesleges infók elkopnak, a lényeg megfelelő helyen és időben összeáll. Nem is akármilyen sztorivá!

A történetet ezúttal is váltott szemszögekből ismerhetjük meg. Az egyik szálért Sepora hercegnő felelős, aki különleges Kovács képessége miatt (kezeiből spektórium folyik, ami ritka, ámde annál keresettebb anyag a királyságokban) úgy dönt, megszökik apjától, ugyanis a király a többi királyság leigázására készül, lányát pedig, mint valami rabszolgát, fegyverek kovácsolására kényszeríti. Csakhogy Sepora nem kíván rabként, s gyilkosként élni, ezért az egyik ellenséges birodalomba, Theoriába szökik, ahol előbb elrabolják, majd eladják, hogy aztán a fáraó palotájában kössön ki.
Sepora igazán különleges, példaértékű hősnő. Nem hagyja eltiporni, alárendelni magát egyetlen férfi - vagy ha már itt tartunk -, uralkodó akaratának sem. Egyetlen percre sem inog meg, a cél mindig tiszta előtte, s történjék bármi, kitart az elvei mellett. Makacssága pedig nem kevés merészséggel, tettvággyal és hűséggel párosul.
Karakterének extra színezetet ad származásából, valamint nézeteiből adódó különbözősége, mely az új királyság szabályrendszerében meglehetősen vérlázítónak bizonyul, s számtalan galibát okoz körülötte. De azt hiszem, legtöbben mégis inkább rendíthetetlenségéért fogják szeretni. Sepora nem tipikus hősnő, érzelmei dacára képes tiszta fejjel, racionálisan gondolkozni.
Ennek köszönhetően Anna Banks rengetegszer másfelé terelte az eseményeket, kikerülve a sablonlépéseket, olyan irányba vezetve az eseményeket, melyek igencsak érdekes szituációkat kínálnak a jövőre nézve...

No, de ne szaladjunk ennyire előre, hisz van még nekünk egy Tarikunk is, aki legalább annyira szövevényes, szerethető figura, mint női társa.
Tarik, az álruhás herceg, sosem kívánt trónra lépni, ám miután a csendes pestis végez apjával, hirtelen ott találja magát a trónon, egy csomó állami ügy közepette, melyek mindegyike eltörpül a járvány mellett, mely egyre nagyobb mértékben indul terjedésnek. Üröm az örömben, hogy látszólag létezik rá gyógyír - a spektórium -, csakhogy a királyságok egyetlen Kovácsa, Sepora halottnak tűnik, országában pedig spektórium hiány van... És ha mindez nem lenne elegendő gond az ifjú fáraó számára, még egy bajkeverő lány is a nyakába szakad, Serubel pedig támadásra készül birodalma ellen.
Tarik karakterében talán a belső vívódás a legérdekesebb, hisz adott egy jószívű fiú, aki semmi másra nem vágyik, mint elvegyülni népe között, és élvezni, hogy nem rangjáért, hanem önmagáért szeretik, mégsem engedhet (annyiszor) vágyainak, hisz köti a korona. Egy fáraónak pedig olykor olyan döntéseket is meg kell hoznia, amiket nem akar. Nem engedhet a szívének, nem kockáztathatja népe életét, és így tovább.
Anna Banks gyönyörűen elkapta ezt az egész lelki és fizikai válságot, ami szinte minden egyes lapot átitat. Könnyű megérteni, megszeretni Tarikot. (Egyedül azt sajnálom, hogy a jelenbeli E/3-mal legyerekesítette a hangját - minden fejezetnél bele kellett rázódnom, annyira idegenül csengett.)

És itt jön a csattanó! Tarik és Sepora külön világ, más-más felfogással. Egyik sem jobb, erkölcsösebb, mint a másik, és ez baj. Mármint nem baj, csak olvasóként sem könnyű úgy végigasszisztálni a történetet, hogy egyiket vagy másikat sem lehet elítélni döntéseiért.
De kapcsolatuk más téren is rendhagyó. Egyrészt lassú tánc az övék, szép mélységekkel, magasságokkal, szilárd alapokkal, másrészt ott az a faramuci helyzet, miszerint Sepora gyógyírt jelenthetne Tarik gondjaira, csakhogy azzal ugyanolyan helyzetbe sodorná magát, mint ami elől elmenekült. Ezzel pedig el is érkeztünk a Nemezis mozgatórugójához.
Ebben a kötetben a nagy összecsapások helyett az alapozásé, ismerkedésé a főszerep, amit a spektóriummal kapcsolatos kérdések hajtanak előre. Nem azt akarom mondani, hogy unalmas a kötet, mert hiába csordogál lassan, nem az, csupán ne várjatok epikus csatákat. Még. Helyette viszont bámulatos világot térképezhettek fel, ami minden, a valósággal vagy az általunk ismertekkel együtt is baromi izgalmas és monumentális. Van itt egy Theoriának nevezett Egyiptom, piramisok, orvostudomány, politikai dolgok, paraniként fémjelzett emberevő szirének, nem sárkány sárkányok, katonák, hormontúltengéses öcsi, keleti hangulat, mágikus képességek, és még sokáig sorolhatnám. Maga a romantika pedig annyira szépen felépített, adagolt, hogy arra még a fanyalgóknak sem lehet rossz szava.

A Nemezis olyan, lehengerlően monumentális történet vágyról, kötelességről, elvről, hűségről, melyben egyszerre keveredik a mesevilág és a valóság. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a(z ifjúsági) fantasy-t, Egyiptomot, a különleges világokat, keleti hangulatot, tiltott szerelmet, melyet az akaraterős karakterek tesznek élővé.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Sepora, Tarik
Kedvenc jelenet: Sepora és Tarik álruhás napja, a repülés, és az egyezkedés
Negatívum: Tarik E/3-as, jelen idejű hangja
Borító: 5/5
Sorozat: Nemezis 1. része
Megtetszett? Vidd haza!




Illusztrációk







Nyereményjáték


A Nemesisben fontos szerepet játszanak a fémek, melyek aztán megolvadnak.
Minden blogon találtok majd egy-egy fémet, melynek az olvadáspontját kéne megmondanotok. Segítségül megadjuk a vegyjelüket is.
A helyesen válaszadók között három példány kerül kisorsolásra.
Ne feledjétek egy számra vagyunk kíváncsiak! Játékra fel! :)
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

06/03 Könyvvilág
06/07 Kelly&Lupi olvas
06/09 CBooks
06/11 Deszy könyvajánlója
06/13 Dreamworld
06/14 MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése