2017. június 11., vasárnap

Donna MacMeans - Csiszolatlan gyémánt


Megjelent a General Press kiadó gondozásában Donna MacMeans legújabb történelmi romantikus könyve Csiszolatlan gyémánt címmel, a Chambers testvérek trilógia harmadik része.
Michael Rafferty a korona szolgálatában áll, elsőre nem tesz jó benyomást Arianne Chambersre. Vajon a véletlen szülte küldetés képes lesz megbékíteni őket?
Ha kíváncsiak vagytok, gyertek és a hat állomásos turnén ismerjétek meg jobban a könyvet!


Donna MacMeans: Csiszolatlan gyémánt

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634520054
Oldalszám: 324 oldal
Fordító: Fügedi Tímea

Fülszöveg:
Anglia, 1881. Nehéz idők járnak a Brit Birodalom diplomatáira: nem sokkal az amerikai elnökválasztás után a washingtoni nagykövetüket meggyilkolják, és felerősödnek az ír függetlenségi törekvések is. A Korona szolgálatában Michael Raffertyre hárul a feladat, hogy a gyilkos nyomára bukkanjon. A küldetés sikere érdekében Rafferty diplomatának adja ki magát: a feladat azonban nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik, a férfi modorával ugyanis komoly gondok adódnak. Ezért úgy dönt, keres egy nőt, aki megtanítja neki az illemszabályokat, és egyben hajlandó eljátszani a felesége szerepét. A kiszemelt hölgy, Arianne Chambers azonban vonakodik belemenni a játékba. Arra még hajlandó lenne, hogy úriembert faragjon a bárdolatlan fickóból, férjre viszont egyáltalán nem vágyik. Ám hamarosan azon kapja magát, hogy a Michael durva külseje alatt megbúvó szenvedély lassanként meghódítja a szívét. Rafferty eközben egyre veszélyesebb kalandokba bonyolódik, és rádöbben, hogy Lady Arianne sokkal talpraesettebb és vonzóbb, mint amilyennek első pillantásra tűnt... De vajon elegendő-e a kölcsönös vonzalom ahhoz, hogy örökre összekössék az életüket?

Saját véleményem:
A június újabb történelmi romantikust hozott, ráadásul ismételten egy olyan szerző tollából, akivel ezidáig nem volt szerencsém megismerkedni. Donna MacMeans pedig nem okozott csalódást, a főszereplői közt feszülő vágy, némi ellenségeskedéssel fűszerezve, már az első oldalakon megnyert magának.

"(...) elmosolyodott. Jót tenne a kisasszonynak, ha kicsit kilazítaná valaki a fűzőjét, ő pedig tökéletesen alkalmas erre a feladatra."

Vannak olyan történetek, ahol a szerző csupán szavakkal adja olvasója tudtára a romantika jelenlétét, míg mások lassan építik fel hőseik kapcsolatát, és akadnak olyanok, mint Donna, akik kezdettől fogva úgy alakítják karaktereiket, hogy azok között izzon a vágy, és a kémia már-már kézzel foghatóvá váljon. Mindegyiknek megvan a maga bája, mégis a harmadik opció az, ami engem legjobban megfog. Szeretek a leendő szerelmesek civakodásán, bosszankodásán, marakodásán, sóvárgásán mosolyogni, jókat nevetni szóváltásaikon, vagy figyelemmel kísérni, miként próbálják megnehezíteni a másik dolgát. És ez mind-mind megvolt a Csiszolatlan gyémántban.
A kékvérűnek tűnő Lady Arianne - Őlédysége -, valamint a modortalan Rafferty tökéletes ellentétei egymásnak. Míg egyikőjük számára fontos az etikett, a szabályok, az, hogy mit gondolnak róla, addig a másik mit sem törődik vele, ha cimborája kisebb öltönyében, feldagadt szájjal jelenik meg egy rangos eseményen. Mindez önmagában is elegendő táptalaj egy szenvedélyes történethez, ám ha ehhez hozzávesszük a csattanót, miszerint Arianne-nek kell úriembert faragnia Rafferty-ből - meglehetősen rövid idő alatt -, akkor egészen fenomenális élményre számíthatunk. Ráadásul vannak még egyéb tényezők, amik tudják fokozni a szituációt. Például egy hajóút Amerikába, a bűvész barát, vagy az álfeleségnek szánt színésznő. Csupa olyasmi, ami a romantika részt valamilyen módon egyengetni hivatott.
Mindazonáltal magukat a főszereplőket sem kell félteni, tartalmas, szerethető egyéniségek olyan életúttal, ami önmagukban is izgalmassá teszi őket. Ariannek félresikerült - botránnyal fenyegető - románca, valamint az újonnan kiderült származása okoz némi gondot, s teszi kecsegtetővé az egyébként nem túlságosan kedvező amerikai utazást, míg Rafe családja gyilkosán igyekszik revansot venni.

A romantikus és emberi szálak mellett azonban a kötet műfajához híven a történelem is fontos(abb) részét képezi a történetnek. És bár jómagam szeretem a történelmet, hősiesen bevallom, itt igen hamar elvesztettem a fonalat, ami részemről némi értetlenséget szült. Ám pánikra semmi ok, az egész inkább csak háttérelemként szolgált, a hangsúly leginkább a nyomozásra, valamint a romantikára került - és egyikre sem lehet panasz.
A Csiszolatlan gyémánt szenvedélyes, fordulatos, humoros, ízig-vérig történelmi romantikus regény, melyben a szerepek nem annyira egyértelműek, mint ahogyan azt az olvasó gondolná. Szívből ajánlom a műfaj kedvelőinek; én rettentően élveztem.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Rafferty, Arianne, Phineas
Kedvenc jelenet: Rafe és Arianne szóváltásai
Negatívum: egyetlen hibája, hogy lassan indult be
Borító: 5/4
Sorozat: Chambers testvérek 3. része, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


A történelmi romantikus könyvek hátterében sokszor igazi történetek lapulnak, ezért mostani játékunkban a könyvhöz kapcsolódó kérdésekre kell válaszolnotok, kivételesen nem a fikcióra leszünk kíváncsiak, hanem a valóságra.
Játékra fel! 
 Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Milyen viszonyban állt Lionel Sackville-West és Victoria Sackville, akit háziasszonyának vitt magával?




Nézzetek be a többi állomásra is

06/11 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése