2017. szeptember 30., szombat

Chris Colfer - A Gonosz Tündér visszatér



Hol volt, hol nem volt két világ, amelyet egy ikerpár születése kapcsolt össze. Chris Colfer mesés sorozatának folytatása ismét elrepít minket a világba, ahol kedvenc meseszereplőink élnek. Szeptember 26-a és október 2-a között tartsatok ti is velünk, hogy megünnepeljünk A Gonosz Tündér visszatérésének megjelenését!


Chris Colfer: A Gonosz Tündér visszatér

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 520 oldal
Fordító: Benedek Dorottya

Fülszöveg:
Lépj be a Mesék Földjére, ahol a tündérmesék valóra válnak!
A Mesék Földje már nem az a vidám hely, amire Alex és Conner Bailey a Kívánságvarázslat-kalandjukból emlékeznek: a Gonosz Tündér, aki megátkozta Csipkerózsikát, visszatér, hogy bosszút álljon, és a mesevilág rettegésben él.
Amikor a Gonosz Tündér mesterkedése Alex és Conner világát is eléri (és elrabolják az édesanyjukat!), cselekedniük kell. Szembeszegülnek nagymamájuk utasításaival, és követik a Mesék Földjére, hogy megmenthessék őt.
Vajon sikerül megmenteniük édesanyjukat és a mesevilágot az eddig látott legnagyobb veszélytől?
A Mesék Földjén az utóbbi évek legvarázslatosabb meseregénye, A Kívánságvarázslat izgalmakkal teli folytatásában a veszély minden sarkon ott leselkedik. Alex és Conner pedig utazásuk során olyan helyekre jutnak el, amikről még csak nem is álmodtak.

Saját véleményem:
A Kívánságvarázslat elsöprő sikere után legalább olyan izgatottan vártam, hogy visszatérhessek a Mesék Földjére, mint Alex és Conner. Ám mint ahogyan az ikreknek, úgy nekem is több mint egy évet kellett várnom arra, hogy ismételten meseszereplők között kalandozhassak.

A második kötet hódolva a sorozatklisék oltárán nagyjából egy év elteltével veszi fel a fonalat, s kezdetben ezt a viszonylag eseménytelen időszakot meséli el. Fény derül arra, milyen magánéleti változásokon estek át a srácok, vagy hogy milyen új családtagok kerültek a képbe. Mindez azonban igazán lagymatag bevezetőnek tudható be, azonkívül szerintem totál felesleges is. Mint ahogyan az ezt követő újabb huzavona, ami a beinduló bonyodalom feszültségkeltő akadályozójaként a gyerekek Mesék Földjétől való távoltartására fókuszál.
Odaát hiába tör ki a káosz - a Gonosz Tündér újabb átkot bocsát ki -, és hat ki Alexék életére is (történetesen elrabolják az anyukájukat), nagymamájuk és annak emberei mindent elkövetnek azért, hogy a fiatalokat távol tartsák az egésztől. Ez egyrészről abszolút logikus húzás, másrészt akadnak mókás pillanatai is a fogságnak (pl. az ittas Lúdanyó sztorijai), mégis túlzottan hosszú. Ami egyébként úgy unblock elmondható erről a kötetről; bármennyire is rajongok Chris Colfer világáért, simán ki lehetett volna húzni néhányszáz oldalt belőle.

A fentebbieket leszámítva imádtam a folytatást! Onnantól, hogy Alexék újra átkerültek a másik világba, csak úgy lubickoltam a fejezetekben. Egészen elképesztő, mekkora fantáziája van ennek a fiatal srácnak; úgy kavarja a legkülönfélébb meseszálakat, hogy arra szavak sincsenek. Már a Kívánságvarázslatban is megbabonázott az egybeolvasztott mesevilág, mint ahogyan az újraértelmezett karaktertörténetek is. Talán ez utóbbi az, amit legjobban szeretek Chris meséjében. Az, hogy annyi mesefeldolgozás mellett, amit manapság látni, olvasni, képes újabb és újabb ötleteket belevinni a klasszikusokba, és olyan személyiséggel felruházni annak szereplőit, amik bár idomulnak saját sztorijaikhoz, mégis formabontóan mássá teszi őket. Erre Piroska és Lúdanyó a legjobb példa. Konkrétan kifeküdten a pezsiző anyótól, ahogy arról beszélt, miként kavart Leonardo da Vincivel vagy a többiekkel. Piroskát pedig ismerhetitek az első részből.

A Gonosz Tündér visszatér Mesék Földjén játszódó fejezetei akcióban bővelkedőek, szinte egy percre sincs megállás, az ikreknek újabb és újabb feladatokat kell megoldaniuk, ellenségük pedig fenyegetőbb, mint valaha. Ebben a tekintetben tökéletesen hozza az első rész színvonalát, mint ahogy olvasmányosságban és gördülékenységben is. Chris Colfer varázslatosan bánik a szavakkal, sokszor olyan, mintha nem is könyvet olvasna az ember, hanem filmszerűen átélné az eseményeket.
Emellett azonban akad más varázslatos dolog is, mégpedig Connerék testvéri kapcsolata. Azzal, hogy eltelt egy év a Kívánságvarázslat óta, és némileg érettebbé váltak, az egymás iránti érzelmeik is kiéleződtek. Igazán megható volt látni a másikhoz való ragaszkodásukat, annál is inkább, mert... Ezt a mondatot sajnos nem folytathatom, de készüljetek fel, hogy kalandok és mosolygások közepette néha bizony el fog szorulni a szívetek... Az enyém még mindig fáj, úgyhogy nagyon remélem, a Könyvmolyképző igen hamar gyógyírral szolgál rá.

A Mesék Földjén sorozatot tiszta szívből ajánlom mindenkinek kortól és nemtől függetlenül. Az egyik legfantasztikusabb mesefeldolgozáson alapuló sorozat.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Alex, Conner, Piroska, Lúdanyó
Kedvenc jelenet: Lúdanyó leós sztorija
Negatívum: irreálisan hosszú felvezető
Borító: 5/5
Sorozat: Mesék Földjén 2. része




Nyereményjáték


Ha már a Mesék Földjén járunk, a mostani nyereményjáték is az ott élőkkel kapcsolatos lesz. Mindegyik blogon találhattok három szót, amellyel egy mesére utalunk; ezeknek a meséknek a címét kell beírni a Rafflecopter megfelelő helyére. A helyes megfejtők között kisorsolunk egy példányt Chris Colfer: A Gonosz Tündér visszatér regényből a Könyvmolyképző kiadó felajánlásával.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


átok, rózsa, csók




Nézzetek be a többi állomásra is

09/26 Always Love a Wild Book
09/28 Olvasónapló
09/30 Dreamworld
10/02 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése