2017. szeptember 17., vasárnap

Ferenczi Szilvia - A pormanó újabb kalandjai



Végre megjelent Ferenczi Szilvia új mesekönyve, amiben folytatódik a Pormanók és a bájos lurkók kalandos, vicces története. Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg az újabb humoros szituációkat! Sőt, ha velünk játszol, meg is nyerheted a könyv egy példányát.


Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997628
Oldalszám: 120 oldal
Illusztrálta: Ráduly Csaba

Fülszöveg:
Ki a titokzatos új manó? A pormanó és barátai újabb kalamajkába keverednek: a környékükön egy furcsa lény ijesztgeti a gyerekeket, és mindenki orra alá borsot tör. A manók úgy döntenek, maguk veszik kézbe az ügyet, és zseniális tervet eszelnek ki az elkapására. Ezzel kezdetét veszi az izgalmas üldözés a sötét alagsortól egészen a panelház legtetejéig, a tetőfolyosóig. A kis csapat a veszélyekre fittyet hányva ered a bajkeverő nyomába, sőt, még a szemétledobó csövébe is bemerészkednek. Manórablás, ejtőernyőzés, csúzli és köpőcső párharca – ebben a könyvben mindent megtalálsz, ami egy lélegzetelállító kalandhoz kell. Vajon sikerrel járnak apró barátaink? Végül megszabadulnak a bosszantó manótól, vagy inkább szert tesznek egy új barátra? Kalandozz pormanóval Te is!

Saját véleményem:
Az első kötet után alig vártam, hogy újra elmerülhessek pormanó és barátai kalandokkal teli világában. Amikor ez megtörtént, sutba dobva az életkorom kettes előtagját, gyermeki lelkesedéssel vonultam félre A pormanó legújabb kalandjaival.
Hogy pontosan mit vártam, azt magam sem tudom, egyszerűen csak szerettem volna valami hasonlóan aranyos, izgalmas, és nem kevésbé szívet melengető sztoriban elmerülni, mint A pormanó felbukkan esetében. Ehhez alapjaiban minden adott volt: fantasztikus illusztrációk, régi barátok, valamint Ferenczi Szilvia magával ragadó stílusa.
Legnagyobb bánatomra mégsem sikerült elvarázsolódnom... pontosabban nem úgy és nem annyira, amennyire szerettem volna. Kétszer is megadtam neki az esélyt, ám valahogy mind a kétszer úgy éreztem, mintha kívülálló lennék. Hiányzott valami plusz, valami, ami beránt, és nem engedi a gondolataimat másfelé kalandozni, vagy azon töprengeni, hány oldal is van még hátra.

Mindazonáltal ez egy mesekönyv, melynek elsődleges olvasóközönségéül a gyerekek szolgálnak, akik egészen biztosan nem fognak leállni és azon gondolkodni, hogy ez a történet némileg az első rész második felének újrafeldolgozott változata. Már csak azért sem, mert pormanó és barátai újabb észveszejtő ügybe, s vele együtt nem kis kalamajkába keverednek.
Feltűnik a színen egy másik manó, aki jól eláztatja a piszokkedvelő bandát, valamint a szemétledobó lakója is egyre durvább csínyeket eszel ki, s rémisztgeti a panelházi gyerekeket. A helyzet tarthatatlanná növekszik, úgyhogy Viliéknek tenniük kell valamit. Ám hiába minden terv, az akció ismételten túlnő rajtuk, és az egyszerű elfogásból izgalmas üldözés lesz. Kis hőseink keresztül-kasul bejárják a szegedi panelházat, új zegzugokba jutnak el, hogy végezetül nem várt felfedezést tegyenek.
Gyermeki szemmel tehát éppoly' eseménydús kötetnek ígérkezik A pormanó újabb kalandjai is, mint elődje. Ferenczi Szilvia egy olyan ingerszegény, unalmas helyszínt is, mint a panelház, vérbeli kalandparkká tud varázsolni! Ráadásul ezúttal a sorok között nem kisebb horderejű üzenet lappang, mint a 'ne ítélj elsőre!".

Noha a sztori egészét tekintve akadtak problémáim, azért a humoros részek, valamint a manók esetlenül aranyos ténykedései is megdobogtatták a szívemet és mosolyt csaltak az arcomra. Továbbra is rajongva szeretem pormanóékat, és kíváncsian várom, harmadszor vajon milyen őrültségbe keverednek ebben az immár kiszélesedett világban.
Addig is ajánlom minden gyereknek vagy gyereklelkű felnőttnek a sorozat mindkét részét. Ferenczi Szilvia történeteiben minden megvan, amit ez a műfaj megkíván: értékes, értelmes, aranyos, azonosulásra alkalmas, vicces, kalandos. Ráadásul tele van rejtett kincsekkel, melyeket könnyen felderíthettek, ha elolvassátok a szerző "Mi van a kép mögött?" című bejegyzését.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: pormanó, kéményseprő
Kedvenc jelenet: sajtszoknyás tánc
Negatívum: számomra valami új, valami extra hiányzott belőle
Borító: 5/5
Sorozat: A pormanó 2. része




Legyen saját pormanód!


Hozzávalók:
  • vatta
  • fehér cérna 
  • ragasztó
  • fekete drót
  • papír, ceruza
  • fekete és/vagy sötétszürke szemhéjpúder
  • ecset
Elkészítés: 
1) Végy egy tetszőleges méretű vattát (akkorát, amekkora pormanót szeretnél), és gömbölyítsd össze, hogy gombóc legyen belőle. Hogy stabilabb kerek formát kapj, kicsit csípd össze a hátulját és varrd össze (vagy kérd meg anyut) pár öltéssel.
2) Csípj le egy hosszabb és egy valamivel rövidebb drótot. A hosszabbik lesz pormanó lába, a másik pedig a karja.
3) A lábnak szánt drótot középen - ívesen - hajlítsd félbe, majd a drótszál végeit görbítsd be, hogy megkapd a talpát. A kezeinél ugyancsak hajlítsd vissza a végeket, ez lesz a tenyere.
4) Mind a két szál drótot dugd bele hátul a vattába, lehetőleg az öltések közé. Ha úgy érzed, mozog, nem stabil, varrd oda.
5) Ecsettel vidd fel a vattára a szemhéjpúdert és kend el.
6) Egy lapra rajzolj szemeket, fogakat, majd vágd ki és egy pöttynyi ragasztóval ragaszd a manódra.
7) Kész is pormanó, lehet vele játszani. De csak óvatosan, sérülékeny, puha teremtés!






Nyereményjáték


A Pormanó gyönyörűséges illusztrációit Ráduly Csabának köszönhetjük. Szerencsére a tehetséges rajzoló szupercuki képeit más mesekönyvekben is megtalálhatjátok. A játékunk egyszerű: írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott blogon lévő illusztráció mely mesekönyvből származik. Sok sikert! A válaszolók között 1 példányt sorsolunk ki a mesekönyvből. 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!






Nézzetek be a többi állomásra is

09/11 Szembetűnő
09/13 Sorok Között
09/15 Deszy könyvajánlója
09/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése