2017. október 20., péntek

Kerstin Gier - Silber 3.



A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent a Silber trilógia utolsó kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere még utoljára kitárja az álmok kapuját, hogy az újabb veszélyekkel dacolva bemutassák Liv és a srácok kalandjának grandiózus lezárását.


Kerstin Gier: Silber 3. - Az álmok harmadik könyve

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634570875
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Szakál Gertrúd

Fülszöveg:
Kerstin Gier nagy sikerű trilógiájának grandiózus befejező része.
„A sok különböző ajtó és a lágy fény akár derűs és békés hangulatot is teremthetett volna a folyosón, de nem így történt. A síri csendben mintha valaki folyton hallgatózott volna, és képtelenség volt kideríteni, vajon honnan jön a fény. Mégis szerettem ezt a helyet, és a gondolatot, hogy minden ajtó mögött egy másik lélek álmodik éppen, és hogy ez a labirintus az összes embert összeköti a világon. Mágikus hely volt, titokzatos és veszélyes…”
Március van, Londonba lassan megérkezik a tavasz, Liv Silber pedig mindjárt három problémával is küzd.
Először is: hazudott Henrynek.
Másodszor: az álmok egyre veszélyesebbek. Arthur olyan titkokra jött rá, amelyek segítségével az álomvilágban borzalmas dolgokat tehet. Feltétlenül meg kell állítani.
Harmadszor: Liv anyja, Ann, és Grayson apja, Ernest júniusban össze akarnak házasodni. És a gonosz Bokkernek, Grayson nagymamájának nagy tervei vannak a fia esküvőjét illetően, de legalábbis egészen más tervei, mint a menyasszonynak.
Liv alig győzi elhárítani a fenyegető katasztrófák sorát…
Merülj el e csodálatos világban!

Saját véleményem:
Nehezen találom a szavakat, amik pedig jönnek, azokat nem szívesen írom le. Kerstin Gier neve számomra mindig is garanciaként szolgált a vicces, kalandos, romantikus könyvek tengerében. A Silber trilógia pedig már bőségesen bizonyította korábbi kötetei során, mennyi fantázia és lehetőség rejlik benne.
Idestova egy éve izgalommal, s reménnyel telve csuktam be a második részt, azon ábrándozva, micsoda észveszejtő fordulatok várnak majd rám a fináléban. Ezért fáj annyira leírni, hogy csalódtam. Nagyon-nagyot csalódtam. Semmilyen tekintetben nem azt kaptam, amit vártam, de a legszörnyűbb mégis az a tudat, hogy a történet és annak szereplői sem ezt érdemelték. Ennél millióval több lehetőség várta, hogy kibontsák, éljenek vele. És ha tippelnem kéne - a köszönetnyilvánításból kiindulva -, azt mondanám, az írónő sem így tervezte, csak az a fránya határidő... Szóval íme, Az álmok harmadik könyve az ékes bizonyítéka annak, miért nem szabad korlátok közé szorítani egy szerzőt: összecsapott lesz a végeredmény.

Arthur félelmetes ámokfutása után Livék óvatosan ugyan, de nyugodtan tengetik hétköznapjaikat. Életüket teljesen átlagos bonyodalmak tarkítják: Bokker felügyelte esküvői szervezkedés, szexuális tapasztalatlanságból fakadó füllentések, valamint az új szomszédfiú érkezése. Legalábbis kezdetben... Arthur ugyanis nem fújt visszavonulót, épp ellenkezőleg! Agyatlan marionettbábúként kezdi irányítani az embereket, akik bármit megtesznek, amit csak kér tőlük, és a fiú nem is leplezi szándékait: Liv vérére szomjazik. Akárcsak Anabel  ismételten megjelenő démona. A csapat tehát megint ott találja magát a katyvasz közepén.

A felsoroltak alapján látható, az utolsó rész is igyekszik felvonultatni minden olyan elemet, ami a sorozat szempontjából meghatározó. Visszaköszönnek a régi problémák, szereplők, miközben a már megkezdett szálak is haladnak tovább. Ilyen aspektustól kifejezetten erős és aranyos nyitányról beszélhetünk. Az akció mellett megjelenik a rejtély, romantika, barátság és a család. Na meg a humor.
Utóbbi kiapadhatatlan forrásául - a Bokkeren kívül - Liv szüzessége szolgál. Ez egyfelől vicces, másfelől kínos. Nem lehet nem mosolyogni a finoman szólva is ciki szituációkon, amiket a lány hazugsága okoz, de jó lett volna, ha nem ez válik a befejező kötet központi témájává. Vagy legalább Liv korához illő keretek közé szorul.  Komolyan nem értem, mi szükség volt rá, vagy hogy miért kellett egy pilóta tanárt is bevonni, és az amúgy is béka feneke alatt ücsörgő kémiát tovább gyilkolni Henry és Liv között. Ebből pedig egyenesen következik a második problémám, méghozzá a romantika. Pontosabban annak hiánya.
Az előző részben Kerstin Gier elindított valamit Grayson és a főszereplő hölgyemény között, ami várta, hogy továbbgondolják, ám a fináléban ennek nyoma sem volt, mintha nem is létezett volna.  Ezzel még ki is békültem volna, ha látom, érzem, hogy a másik ship között legalább mocorog valamicske kémia (aminek megjegyzem, esélye sem volt, hisz ha korábban Henry nem ölte volna meg teljesen a dolgot, hát most Liv megtette - az én szememben mindenképp).
Sokáig sorolhatnám még a könyv hibáit, sérelmezve az álomvilág-való élet mérlegének megborulását (előbbi hátrányára), tételesen kigyűjtve a logikai bakikat, vagy bekezdéseket keseregve a leegyszerűsített, összecsapott, agyatlan befejezésről, amit már csak a Secrecy rejtély elszúrása tudott tetézni, de akkor ez egy végeláthatatlan poszt lenne. Ráadásul jogosan kérdezhetnétek, mire fel a három csillag?

Nos, bármennyi problémám is akadt Az álmok harmadik könyvével, mégsem tudom azt mondani, hogy nem élveztem. Kerstin Gier magával ragadó stílusa, az általa teremtett hangulat, és a humor rabul ejtett. Rengeteget vigyorogtam a szereplők ügyetlenkedésén, kifeküdtem a poénjaiktól, vagy éppen sírva fetrengtem a kutyás galibán. Szóval, ha valami a régi maradt, az a humor. Ami menthető, azt megmentette.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Mia, Grayson
Kedvenc jelenet: az összes humoros rész
Negatívum: hol kezdjem?
Borító: 5/3 (nekem ez a színtelen, fehér megoldás túl steril az eredeti ezüsthöz képest)
Sorozat: Silber trilógia utolsó kötete




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a sorozat szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, melyről ki kell találnotok, ki mondta, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“– (…) ezek a csajok kezdenek az idegeimre menni. Most komolyan, ha valaha egyszer ilyen cicababa leszek, aki egy pasas miatt megszabadul az agyától, és az iskolai füzeteibe már csak szívecskéket firkál, akkor inkább lőjenek le!”




Nézzetek be a többi állomásra is

10/12 MFKata gondolatai
10/14 Always Love a Wild Book
10/16 Sorok Között
10/18 Könyvvilág
10/20 Dreamworld
10/22 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése