2017. december 14., csütörtök

Katie McGarry - Breaking the Rules



Echo és Noah kalandja folytatódik a Feszülő húr kiegészítő novellájában. A Szabályszegők blogturnéja 8 napon keresztül várja az olvasókat.


Katie McGarry: Breaking the Rules - Szabályszegők

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634572107
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
Egy nyári autós túra után többé már semmi sem az, ami volt.
Amikor a frissen érettségizett Echo Emerson nyári kirándulásra indul a fiújával, szeretne kikapcsolódni, egy időre elfelejteni, hogy ő mitől annyira… más, mint a többiek. A kiruccanás során királyabbnál királyabb látnivalók várják, plusz az útba eső galériákban árulhatja az alkotásait. Na persze mindezt übereli, hogy majdnem három teljes hónapot kettesben tölthet Noah Hutchinsszal, a dögös, agyas, hányatott lelkű sráccal, aki mindig megérti őt.
Echo és Noah mindent megosztanak egymással – kivéve egyvalamit, amire Echo egyelőre nem bírja rászánni magát.
Csakhogy amikor lidércnyomásainak okozója újból megjelenik az életében, a lánynak komoly döntéseket kell meghoznia; ráadásul legfőbb ideje, hogy rájöjjön, mit is akar igazából. Mindeközben a nevelőszülőknél felnőtt Noah még élő rokonai után folytatott kutatása arra kényszeríti őket, hogy szembenézzenek az élet, a szerelem és saját egyéniségük nyomasztó igazságaival.
Most, hogy már csak egy hét maradt hátra az egyetemi orientáció, a diákmunka és a nagybetűs élet kezdetéig, Echónak dűlőre kell jutnia magával: vajon Noah nem csak egy izgalmas rosszfiú, és ez az egész nem csak egy felelőtlen kaland, amitől mindenki óva intette? A fantasztikus túra utolsó állomásán nagyon is komolyra fordul a történet.
Tarts velünk az érzelmek hullámvasútján!

Saját véleményem:
A road trip szó hallatán egy könnyed, utazgatós, felszabadult történetre számítottam a Szabályszegők személyében, ehelyett Katie McGarry akkora pofonnal fogadott, amekkorával nem szégyellt.
Noah és Echo kapcsolata sosem volt egyszerű vagy bonyodalmaktól mentes, de a Feszülő húrban megkapták azt a boldogságot, ami elegendő segítségül szolgált nehezebb napjaik átvészeléséhez. Többé-kevésbé emiatt nem kalkuláltam azzal, hogy a korábbiaknál is nagyobb próbatétellel kerülhetnek szembe. Abszolút abban a hitben éltem, hogy a másfeledik rész amolyan rajongói jutalomfalat lesz Noah-ék felnőtté válásáról. Hát nem.

Katie McGarry döntésének vannak előnyei és hátrányai, mindenesetre én a magam részéről kicsit fájlalom, hogy a hosszú hetekig tartó túrának csak az utolsó heténél csatlakozhattunk be. Annál is inkább, mert ez az utolsó hét rögtön mélyvízzel indít, ami nem kicsit sokkoló a happy end után. Olyan érzés kerített hatalmába, mintha kidobtuk volna a korábban elért bizalom és remény felét, csak azért, hogy megtapasztalhassuk, az élet tele van hullámhegyekkel, -völgyekkel.
A Szabályszegők egy érzelmi cunami, ami pillanatok alatt képes egyik érzelemből átcsapni a másikba. Bizonyos tekintetben sokkal mélyebb, intenzívebb, mint a Feszülő húr, ami nem meglepő, figyelembe véve, mennyi bonyodalom szövi át a történetet.
Noahékról köztudomású, hogy halmozottan sérültek fizikai és lelki értelemben is. Mindkettejüknek megvannak a maguk csontvázai, amik olykor-olykor magukkal ragadják őket. Ebből a szempontból valóban jó, hogy megszületett ez a rész, mert maradtak elvarratlan, időigényesebb szálak, amik megoldásához hosszabb idő szükségeltetik. Ilyen például Noah gyámsággal és önnön nagykorúságával járó döntése, Echo rémálmai, jövője vagy családi háttere.
Olvasóként könnyű elveszni a rózsaszín ködben, ám ha megmaradunk a realitás talaján, rájövünk, hogy a szerelem segít, erőt ad, de nem old meg mindent. És tulajdonképpen pontosan ez köszön vissza a Szabályszegőkben is.
Noahnak és Echónak továbbra is megvannak a maguk démonai, amiket hol együtt, hol külön kell leküzdeniük, és ez néha bizony súrlódásokhoz vezet. Mégis... Kettejük kapcsolata húsbavágóan valóságos. Gyönyörű, életszerű, egyben roppant fájdalmas.

A történet egyetlen hetet ölel fel, ami viszonylag kevésnek tűnhet, de nem az. Katie McGarry rengeteg próbatétel elé állítja a párost. Előkerülnek a régi, lezáratlan és lezártnak hitt szálak, miközben egy sor új bonyodalom is begyűrűzik. Echo esetében például új erőre kap önbizalomhiánya, miközben megjelenik legfőbb szenvedésének okozója, az édesanyja, aki jócskán megbolygatja az egyébként sem álló vizet. De épp így Noah élete is felfordul, amikor megtudja, nagyon is léteznek még élő rokonai...
Önnön problémáik, a végéhez közeledő út, valamint az azzal társuló jelentés (a felnőtt lét, hétköznapi gondok) mindent összekutyul, és elgondolkoztatja a párost közös jövőjük létjogosultságáról.

Bizonyos tekintetben tehát a Szabályszegők sokkal érettebb, mélyebb és intenzívebb érzésekkel operáló történet a felnőtté válás nehézségeivel a főszerepben, mint a Feszülő húr. Nem fogok hazudni, fájni fog, de ha kíváncsiak vagytok Echo és Noah egész történetére, akkor ne hagyjátok ki. Azon ritka folytatások egyike, ami úgy rombol, hogy közben épít.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Noah, Beth, Isaiah
Kedvenc jelenet: az utolsó fejezet
Negatívum: Echo hisztije a falhoz szorítós jelenet után
Borító: 5/5
Sorozat: Feszülő húr (Pushing The Limits) 1,5. része




Nyereményjáték


Echo tehetséges művész, ezért a nyereményjátékon híres festményeké és a festőké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok majd egy- egy híres festményt, és a festő nevét kell beírnotok a megfelelő mezőbe. A Könyvmolyképző Kiadó felajánlásával 3 példányt sorsolunk ki a játék végén a szerencsések között.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/09 Kristina blogja
12/10 Angelika blogja
12/11 Könyvvilág
12/12 Deszy Könyvajánlója
12/13 CBooks
12/14 Dreamworld
12/15 Sorok között
12/16 MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése