2017. december 23., szombat

Matt Haig - A lány, aki megmenti a karácsonyt



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyve, a nagysikerű A fiú, akit Karácsonynak hívnak folytatása. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere csizmát ragadott, hogy előkerítse Ameliát, az egyetlen embert, aki még hisz, mielőtt veszélybe kerülhetne az ünnep. Hisz tudjátok, remény nélkül nem léteznének csodák.


Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155591563
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Magyari Andrea

Fülszöveg:
Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…

Saját véleményem:
A fiú, akit Karácsonynak hívnak a tavalyi évem egyik legmeghatározóbb olvasmánya volt, azóta vártam, hogy kezemben tarthassam a folytatást.
A lány, aki megmenti a karácsonyt önálló kötetként is kezelhető, ám tagadhatatlan, hogy az előzmények ismeretében sokkal komplexebb élményt nyújt, mint önmagában. Az viszont biztos, hogy mind a két történet egyaránt szívetmelengető, tanulságos, aranyos, hol szomorú, hol pedig vidám. Matt Haig pontosan tudja, hogyan kell hatni az olvasó érzelmeire. Főleg a felnőttekére.

A történet két szálon halad. Az egyiken régi ismerőseink, Karácsony apó és a koboldok életét követhetjük figyelemmel, míg a másikon a címadó kislány, Amelia hányattatott sorsával ismerkedhetünk meg. Mindkét szál egyaránt hangsúlyos és izgalmas, egy idő után pedig nagyon is összefüggnek.
Karácsony apóéknál épp csak beindul a karácsonyi ajándékozás, amit egyetlen kislány hite lát el elegendő reménnyel, másnéven csodával. Így bár döcögősen, de sikerül teljesíteni a feladatot, s megajándékozni minden gyermeket. Ám a következő évben a trollok váratlan támadást indítanak Koboldfalva ellen, ráadásul az egyetlen reményt nyújtó ember is elveszti hitét.
Amelia az év legszebb ünnepén kénytelen végignézni édesanyja haláltusáját, ami önmagában is fájdalmas, ám azzal, hogy megjelenik a helyi dologház vezetője, Ádáz úr, és elszakítva tőle macskáját, magával hurcolja, a kislány végképp összeomlik. Karácsony viszont nem létezik csoda nélkül, úgyhogy Karácsony apó útra kél, hogy megmentse őt.

Nagyon szeretem Matt Haig kendőzetlen őszinteségét. Azt, hogy nem fél a gyerekek elé tárni az élet árnyoldalát, megmutatni nekik, milyen szörnyűségekre képesek a felnőttek vagy maga a sors. A másik kezével viszont ad: reményt, csodát, hitet és örömöt. E két ellentétes érzelem teszi különlegessé regényeit, melyek emiatt egyben kortalanná is válnak.
Huszonhat éves fejjel pityeregtem, nevettem vagy épp (képletesen) körmömet rágva izgultam kedvenceimért, akik hol mesés, hol nagyon is valós problémákkal voltak kénytelenek megküzdeni.

Míg A fiú, akit Karácsonynak hívnak azt mutatta meg, milyen volt Karácsony apó gyerekkora és hogy miként lett a magányos kisfiúból jó kedélyű, körülrajongott Mikulás, addig a folytatásban pedig arra derül fény, milyen problémákkal kellett megküzdenie a karácsonyi hagyománynak, mely mostani életünk szerves részévé vált. És, ha valamit tanulságul szűrhettünk le Nikolas révén, az az, hogy nem minden könnyű, de kellő akarattal bármi megvalósítható vagy elérhető.
Ezt kell megtanulnia az embereknek - Ameliának is. (Aranyos ötlet volt Matt Haigtől, hogy az első részben egy kisfiú, míg a másodikban egy lány kapott főszerepet.)
Amelia sok tekintetben hasonlít Nikolashoz; ő is szegény családból származik, elveszti családját és a "gyámja" megpróbálja megkeseríteni életét. Dickensi figura... nem véletlenül. A kislány kedvenc szerzője Dickens, aki hús-vér valójában is megjelenik a történetben.
Ameliára visszatérve: roppant szerethető, talpraesett kislány, aranyos hanggal - amolyan női Twist Olivér.

Mindent összevetve, A lány, aki megmenti a karácsonyt is épp olyan izgalmas, kalandos és tanulságos történet tele sok-sok csodával, mint elődje. Matt Haig könyveit csak ajánlani tudom mindenkinek - felnőttek és gyerekek számára egyaránt élvezhető, igaz más-más okból. Gyönyörű, megható, értéket közvetítő mesék, csodaszép köntösbe csomagolva. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Karácsony Apó, szarvasok, Bohó és családja, Amelia és a cicája, stb.
Kedvenc jelenet: az egész könyv úgy kedvenc, ahogy van
Negatívum: Amelia édesanyjának halála... az olyan szomorú
Borító: 5/5
Sorozat: A fiú, akit karácsonynak hívnak folytatása




Nyereményjáték


Tudjátok, mi kell a csodához? Remény. Remény nélkül nem lennének csodák – karácsony sem. Azzal, hogy Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, az egyetlen embert, aki hisz, komoly veszélybe kerül az ünnep.
Így hát mostani játékunk során az összekevert betűket helyes sorrendbe rakva (néha két szót vagy nevet kell kapnotok) megkapjátok, mi mindenhez kell remény, hogy megvalósulhasson ez a csodás ünnep.
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkezőleg újat sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz!


ravaszkosrén




Nézzetek be a többi állomásra is

12/17 Olvasónapló
12/18 Szembetűnő
12/19 Könyvvilág
12/20 Zakkant olvas
12/21 Deszy könyvajánlója
12/22 KönyvParfé
12/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése