2018. április 7., szombat

Kristen Callihan - Idol


Ismét dübörög a rock! A Blogturné Klub hét bloggerével tartva megismerkedhetsz a Könyvmolyképző Kiadó VIP sorozatának első részével, egy csodálatos szerelmi történettel, mely a rockzenészek világában játszódik. 
Ha pedig velünk játszol, tiéd lehet Kristen Callihan: Idol című könyvének egyik példánya is.


Kristen Callihan: Idol - Rajongás

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571681
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
„A ​zene a barátoddá válik, ha nincs egy sem, a szeretőddé, ha éppen arra vágysz. A haragoddá, a bánatoddá, az örömöddé, a fájdalmaddá. A hangoddá, ha nem találod a szavakat.”
LIBBY
Amikor rátaláltam Killianre, valami elveszett hercegre emlékeztetett, és épp részegen hevert az udvaromon. Az arca, akár egy istené, és pont olyan arrogánsan is viselkedett. Nem volt hajlandó elmenni. Szexi, elbűvölő és egy icipicit mocskos a fantáziája – szép lassan ledönti a falaimat, és én egyre többre vágyom.
Az enyém lehetne, ha lenne hozzá bátorságom. A probléma az, hogy az egész világ őt akarja. Hogyan tartsak meg egy bálványként imádott rocksztárt, amikor mindenki azon mesterkedik, hogy elvegye tőlem?
KILLIAN
A világ egyik legnagyobb rockbandájának énekeseként áloméletet éltem. De egyetlen végzetes döntés elég volt hozzá, hogy mindez a darabjaira hulljon.
Most minden romokban hever.
Aztán megismertem Libertyt. Morcos, magának való lány – de egész aranyos. Á, kamu. Az igazság az, hogy ha csak hozzáérek, eszméletlenül dögössé válik, és sokkal jobban vágyom rá, mint bármelyik, a nevemet sikító rajongómra valaha is.
A világ hangosan követeli, hogy álljak vissza a színpadra, de nem vagyok hajlandó elhagyni őt. Ki kell találnom, hogyan csalogassam ki a csigaházából, hogy velem maradjon. 
Mert mióta megismertem Libbyt, minden megváltozott. Minden.

Saját véleményem:
A fesztiválszezon közeledtével a Könyvmolyképző új rockbandát szerződtetett a Stage Dive helyére. Méghozzá nem is akármilyet! A Kill John tagjai vérbeli rock & roll fenegyerekként, a zene-szex-pia-nők négyes szellemében szántja fel a színpadot, felpörögve a Vadállat adrenalinlöketétől...
A VIP egy négytagú banda és menedzserük átlag feletti életútját követi végig a sorozatban, akárcsak a Stage Dive esetében, annyi különbséggel, hogy ezúttal a sztárság árnyoldala mellett a csillogás is épp olyan fajsúlyos szerepet tölt be, mint a mindennapi gondok.
Az Idolban Kristen Callihan olyan témaköröket boncolgat, mint az önfeladás, kiégés, túlhajszolás vagy éppen a félelem.

Killian (aki kutya legyek, ha nem az OUAT Hookjáról kapta a teljes nevét), a hosszú évek rock & roll életvitel következményeinek kilátástalanságában dagonyázva, részegen lerombolja a remeteként élő Libby előkertjét, majd összerókázva azt, öntudatlanságba süpped. Így hát a lány bármennyire is gyűlöli az alkoholistákat, szárnyai alá veszi a srácot, akiről később kiderül, hogy a szomszédja... Méghozzá nagyon is bosszantó szomszédja.
Ezt hallva nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szerző egy baromi közhelyes alapra építkezett - a sablonbombák pedig a későbbiekben is bőségesen záporoznak -, mégis sikerült találnia valamit, amivel tompítani tudott az átlagosságon: a humort.
A humor mindvégig uralkodó eleme a történetnek, kellően fellazítja és fogyasztható szintre emeli azt. Mi több, az Idol éppen emiatt emelkedik ki a hasonló kaliberű regények folyamából. Libby és Killian folyamatos csipkelődése, a másik szívatásával karöltve elképesztően vicces, nem mellesleg jó melegágya a  romantikának.
A páros közötti kémia kiemelkedő. Egy kicsit ugyan elnagyolt, mégis rettentő intenzív, legyen szó "gyűlöletről" vagy szenvedélyről. Kristen Callihan mindemellett gyönyörű párhuzamot képzett a szexualitás és a zenei vonal között, Libby-ék minél közelebb kerülnek a Vadállathoz, s minél több adrenalin szabadul fel bennük, annál fülledtebbé válnak jeleneteik során. A céltalannak tűnő szexuális tartalom ebben a kontextusban tehát jócskán ráerősít a rock & roll életstílusra.

A történet egyébként két részre osztható, az első szakasz viszonylag csendesebb, ismerkedős fázis, távol a világ zajától, míg a másodikban jön a csillogás és minden, ami azzal jár.
Őszintén szólva én jobban szerettem a remete farmerlány és a névtelen fiú történetét, akik egymás segítségével, mindenféle nyomás vagy címkék nélkül élvezhették az életet, a másik társaságát, miközben pont ezek miatt találtak rá önmagukra (arra az útra, ami a második szakaszban jelenik meg). Könnyed és bájos volt az egész, és Libby, világtól elszigetelődött karakterével is könnyű volt azonosulni.
Személyében Kristen Callihan nem csak egyszerű, átlagos lányt teremtett, aki szürke egérként érzi jól magát és szerzi meg a főnyereményt, hanem eme személyiségjegyét a történet egyik fő cselekményszálává alakította, olyan elgondolkodtató kérdéseket boncolgatva, mint a megakadás.


"Az ember… jobb szó híján „megakadhat” az életben. Meglepően könnyű. Az órák napokká válnak, a napok hónapokká. Aztán hirtelen arra eszmél, hogy évek teltek el, és olyasvalakivé vált, akit a fiatalabb énje meg sem ismerne."

A New Adult regények szeretnek mindenféle változatos, jól eladható problémával foglalkozni, legyen szó betegségről, családi vagy párkapcsolati gondokról. Arról viszont nagyon kevésszer esik szó, mi van, ha az ember csak úgy megakad, nem tud se előre, se hátra lépni, tenni az álmaiért. Örülök, hogy az Idolban ez előkerül, még ha kicsit hollywoodi, álomszerű csomagolásban is. Nem kellenek mindig nagy drámák.
Meglehet, az Idol során sokszor találkoztam elnagyoltsággal, túlidealizálással, mégis nagyon szerettem a szertelenséggel vegyes könnyedségét. Jó volt végre olyan könyvet tartani a kezemben, ami nem akart bolhából elefántot kreálni, ahol a főszereplők az agyuk és szívük együttes használatával képesek voltak normális emberként cselekedni és kikerülni a szappanoperás fordulatokat hozó bukkanókat, vagy amiben a zene tényleg olyan szerepet töltött be, amilyet kellett.
Az Idol igazi rock & roll könyv zenével, erotikával, hírnévvel és sok-sok emberi érzelemmel fűszerezve. Humoros, könnyen fogyasztható és nagyon mai. A Stage Dive és Off-Campus sorozatok rajongói egészen biztosan imádni fogják!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Killian
Kedvenc jelenet: fűnyírás, első közös zenélés, slagos ismerkedés
Negatívum: összecsapott részek, Jax
Borító: 5/5
Sorozat:  VIP 1. része, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Mivel Libby borítótervezéssel keresi meg a napi betevőre valót, játékunk is a könyvborítókhoz kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy, a Könyvmolyképző Kiadó által már megjelentetett könyv borítójának részletét láthatjátok, a feladat pedig az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.






Nézzetek be a többi állomásra is

03/26 Angelika blogja
03/28 Sorok között
03/30 Könyvvilág blog
04/01 Betonka szerint a világ…
04/03 Kristina Blogja
04/05 CBooks
04/07 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése