2013. november 13., szerda

Jennifer Bosworth - Struck



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából november 30-án jelenik meg Jennifer Bosworth: Struck – Villámtól sújtva című könyve. A Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül mutatja be Mia Price villámsújtotta világát!
2013. november 7-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel találkozhattok, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogy az lenni szokott nyerhettek is! A Könyvmolyképző Kiadó felajánlott 3db nyereménykönyvet!!! A bejegyzések végén megtaláljátok a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért!


Jennifer Bosworth: Struck - Villámtól sújtva

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633733462
Oldalszám:
Fordító: Acsai Roland

Fülszöveg:
Mia Price villámfüggő. Számos villámcsapást túlélt már, de folyamatos vágyával, hogy részesedjen a vihar energiájából, veszélybe sodorja önmagát, és a körülötte élőket.
Los Angeles azon ritka helyek egyike, ahol Mia biztonságban érezheti magát függőségétől, hiszen csak elvétve csap villám a városra. De amikor a várost lerombolja egy földrengés, Mia mennyországa egy csapásra a veszélyek és a káosz aknamezejévé változik. A hajdani tengerparton áthatolhatatlan sátortáborok nőnek. Az összeomlott belváros senkiföldje lesz, ahol éjszakánként egy „kószáló” buli hol az egyik, hol a másik elhagyatott épületet „bérli ki” magának. A bulizókat egy megmagyarázhatatlan erő vonzza pusztulás színhelyére. A katasztrófa után megerősödik két szekta, melyek szemben állnak egymással. De mindkét szekta végítéletről szóló próféciájában Mia Price játssza a főszerepet. Biztosak benne, hogy Mia Price kapcsolatban áll a földrengést kiváltó elektromos viharral, és a közeledő, sokkal pusztítóbb égszakadással-földindulással.
Mia Price szeretne megbízni a titokzatos és vonzó Jeremyben, amikor az megígéri, hogy vigyáz rá, de attól tart, a srác nem az, akinek mondja magát. A szenvedély és az energia, ami egymáshoz vonzza őket, a végüket jelentheti. Amikor eljön a végzetes vihar, Miának mindent kockára kell tennie. Szörnyű erejét szabadon engedi, hogy megmentse szeretteit, vagy elveszítsem mindent.

Saját véleményem:
Mia más, mint a korabeli tinédzserek. Villámfüggő. Mindennél jobban vágyik arra, hogy újra és újra belecsapjanak a félelmetes erősségű villámok.
Élete során már háromszor is megtapasztalhatta, milyen is ez, és bár a haja megégett, lepörkölődött, a testét pedig vörös erekre hasonlító Lichtenberg-minták díszítik, ő újra és újra vágyik arra, hogy élő villámhárítóként funkcionáljon. 
Öccsével és édesanyjával Los Angelesbe költöztek, miután régi lakhelyükön már nem látták szívesen őket egy Mia által elkövetett baleset miatt. Ám a viharmentes Los Angelest egy óriási erejű földrengés a káosz országává, egy valóságos földi pokollá változtatta. Mia édesanyja is majdnem odaveszett, de szerencsével határos módon élve előkerült. Csakhogy a történtek óta az asszony magába zárkózott, elhanyagolta külsejét, és megszállott módra egyetlen hobbijának él, mégpedig a tévében futó Fény órájának, melyben egy hályogos szemű Próféta szónokol Isten terveiről, és a megváltásról.
Miután Mia és öccse, Parker visszatérnek az iskolába, azt veszik észre, hogy minden megváltozott. A sulit ellepték a Követők és a Keresők. Mind a két csoportnak egy célja van: embereket toborozni a saját csapatukhoz. És bár Mia szeretne kimaradni ebből, hamarosan rádöbben, hogy ez lehetetlen, ugyanis ő a Torony Lánya, és mind a két tábornak ő kell. Ráadásul egy titokzatos szemüveges fiú is feltűnik, aki furcsa látomásokat bocsát a lányra, és óva inti őt a Keresőktől és a Követőktől...

"A villám a legnagyobb boszorkánymester."

A történet alapötlete zseniális a villámfüggő lánnyal, aki képes birtokolni egy ekkora erejű természeti erőforrást. Illetve az a koncepció is nagyon tetszett, amit a tarot-kártyák, és a különböző jóslatok jelentettek. Ennek a kettőnek a kombinációjáról még soha nem olvastam, és rettentő sok potenciál bujkált benne. Ami viszont kevésbé jött be, az az, hogy szerintem egy Young Adult kategóriás könyvbe, nem kellett volna ennyire hangsúlyosan beleszőni a vallást, Jézust és Istent, mert ez nagyon megosztó lehet, pláne úgy, ahogyan a Próféta tette. Oké, hogy később korrigálva lett egy beugró háttérfigura által, de nekem ez a része akkor is furcsa volt. Enélkül is tökéletesen meglehetett volna oldani a Követők szálát.
Erre tökéletes példa a kitalált, ámde valahol mégis valós jóslat, amit a Keresők köré épített az írónő. Rengeteg fiktív elemet vonultatott fel, de akadt köztük igaz is, mint például a képen látható Torony tarot-kártyalap. Számomra pont attól lett hátborzongató, hogy egy-egy létező dolgot úgy csavargatott és szőtt bele a regénybe, hogy igenis elhittem azt, mert hiteles volt.
Ami szintén tetszett, hogy a Keresők és Követők céljai ugyan ellentétesek voltak, ám a szokásaik, rituáléik nagyon is sok hasonlóságot mutattak, és nem is különböztek annyira, mint amennyire szerették volna.
De az én szívemhez valahogy sokkal közelebb álltak a Keresők, már a kezdetek óta, viszont azt nem árulom el, hogy melyik csapat a jó és a rossz - már, ha egyáltalán lehet őket ennyire egyértelműsíteni. Közülük is leginkább Katrina fogott meg a maga vadócságával és különcségével. Soha nem lehetett tudni, hogy mik is az igazi szándékai, és, hogy milyen céllal tesz ezt vagy azt. Leginkább talán úgy tudnám őt jellemezni, hogy olyan, mintha a Végzet ereklyéiből Izzy-t összegyúrták volna Alice Cullennel. És akkor is inkább a Lightwood hölgyeményből jutott bele több. Róla szívesen olvastam volna többet is. 
Mia, mint főszereplőlány szerethető. Csinál hülyeségeket, de leginkább a hiszékenysége és a szerettei miatt, ám én semmi esetre sem sorolnám az ostoba és idegesítő hősnők közé. Rettentő sok mindenen ment át, és a családjában is helyt kellett állnia; annak ellenére, hogy édesanyja a háta mögött megvetette, ő mégsem hagyta cserben egyetlen pillanatra sem.

"Okos és szexi. A legveszélyesebb kombináció."

Jeremy első pillanattól kezdve belopta magát a szívembe. Titokzatos volt, okos és szexi, és mindig jó időben volt jó helyen. A Látomásait pedig igazán élveztem, és noha sejtettem ki is ő valójában, mégis meglepődtem a vele kapcsolatos csattanón.
Nem mondom, hogy nem volt kiszámítható, mert az volt, de ettől függetlenül élvezetes tudott maradni. És igen, ezt már magára az egész történetre is értem, mert összességében előre kitalálhatóak voltak a dolgok, de azért néha becsúszott egy-egy izgalomfokozó jelenet is, amiknél mindig érdekelt, a hogyan tovább. Például ilyen volt a kártyajós is. Ugyanakkor akadtak olyan történések, amikre nekem hiányzott a magyarázat. Például, hogy hogyan lett Mia olyan, amilyen, és, hogy mit is tettek a végén a tetőn azok, akik még ott voltak.
Amik viszont nagyon tetszettek, azok a különféle helyszínek voltak, mert átadták a katasztrófa utáni hangulatot. Könnyen el tudtam képzelni, milyen is lehet a romos belváros, a nincstelenekké vált emberek sátornegyede, vagy a bűnözőkkel és mindenféle tiltott dolgokkal üzletelők piaca. Vagy az utcákon járőröző önkéntes rendőrök, kéregetők, bűnözök.

A végét illetően ugyan marad a levegőben egy-két függőben levő kérdés, ami sejteti, hogy lesz még folytatás, de önálló kötetként is megállja a helyét, mert ezek az elejtett mondatok közel sem olyanok, hogy ne tudná kipótolni az olvasó a fantáziájával. Tehát aki azért ódzkodik a Strucktól, mert sorozat, az bátran vágjon bele.
Egyébként ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi valami újra, szereti a kicsit posztapokaliptikus beütésű történeteket, és/vagy egy könnyed kikapcsolódást nyújtó könyvre vágyik. Az írásmód gördülékeny, olvastatja magát, gyorsan lehet vele haladni.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Katrina, Jeremy
Kedvenc jelenet: az utolsó jelenet
Negatívum: sok vallási téma
Borító: 5/5




 Kedvcsináló idézetek


"Mr. Kale-lel kölcsönös ellenérzéssel viseltettünk egymás iránt. Nem igazán tudtam, mi irritálja annyira bennem. Hacsak az nem, hogy a kötelezőknél az olvasás helyett mindig a filmváltozatot részesítettem előnyben. Ez akkor vált számára nyilvánvalóvá, amikor A skarlát betűről olyan esszét sikerült leadnom, melyben a film szexjeleneteit elemeztem."

"Okos és szexi. A legveszélyesebb kombináció."

"Egy valamit a saját káromon már megtanultam: az ember soha ne becsülje alá a villámlást és annak a képességeit. A villám a legnagyobb boszorkánymester. "

"- Láttam azt a szemüveges srácot, aki a házat figyelte.
- Biztos benne, hogy ő volt?
- Annyi idős lehet, mint te. Negyedórája sincs, hogy itt járt. Amikor észrevett, ideges lett, és gyorsan továbbsétált. De nem napszemüvege volt, mint állítottad. Inkább olyan értelmiségi.
- Szögletes, fekete kerettel? - száradt ki a szám.
- Igen, pontosan.
- Sötét haj, szívdöglesztően helyes arc?
Brent kidüllesztette mellkasát, és annyira hátradöntötte a fejét, hogy attól féltem, leesik.
- A sötét haj stimmel."

"- Néhány vélemény szerint ezek az emberek Isten segítségével hajtanak végre csodákat. Mások úgy vélik, hogy... olyan, mint amikor összeszedsz egy csomó embert, akik ugyanabban hisznek vagy ugyanazt a dolgot szeretnék, és a vágyuk egyszer csak  teljesült. Koncentrált akaratnak vagy kollektív tudatalattinak, vagy minek nevezik. Akarnod kell, hogy valami megtörténjen, és úgy lesz. (...) Mintha a csodák azon múlnának, hogy miben és milyen erősen hiszel, érted már?"

"A vihar sziréndala a bőrömön játszott, a csontjaimban és a véremben." 




Nyereményjáték


1) Töltsétek ki a Rafflecopter dobozt, lájkoljátok a kért oldalakat 
2) Minden blogon elrejtettünk egy helyszínt, ahol hatalmas földrengés pusztított. Keressétek meg a szavakat alkotó betűket, és az összegyűjtött betűk alapján kapott helyszíneket írjátok bele a Rafflecopter adott bloghoz tartozó rubrikájába.


Nézzetek be a turné többi állomására

11/07 Függővég - Könyvelőzetes + hogyan készült?
11/09 Nem harap a...
11/11 Deszy könyvajánlója - Novella a Prófétáról
11/13 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
11/15 Kelly & Lupi olvas - Villámcsapás hatása az emberre

1 megjegyzés: