2014. április 20., vasárnap

Colleen Hoover - Hopeless

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a Könyvfesztiválon megjelenik Colleen Hoover: Hopeless - Reménytelen című regénye, mely már világszerte meghódította az olvasóközönséget. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Sky és Holder reménytelennek tűnő, ugyanakkor szenvedélyekkel teli kapcsolatát! Készen állsz az igazságra?

2014. április 14-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Colleen Hoover: Hopeless - Reménytelen

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633733943
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Sándor Alexandra

Fülszöveg:
Készen állsz a reménytelen igazságra? Vagy szívesebben hiszel a hazugságoknak?
Colleen Hoover, a közkedvelt bestseller-író lebilincselő történettel tér vissza. Ez a szenvedélyes, magával ragadó románc két, szörnyű múltat cipelő fiatalról szól, akik az élet, a szerelem és a bizalom útvesztőjében bolyongva együtt ismerik meg az igazság gyógyító erejét.
A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését.
A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…

Saját véleményem:
Sky élete más, mint a vele egykorúaké. Nevelőanyjával, Karennel él, aki utálja a modern technikát. Éppen ezért nincs se tévéjük, se telefonjuk vagy számítógépjük. Ráadásul Sky egész életében magántanulóként otthon tanult, s csak hosszas győzködés árán sikerül végül elérnie Karennél, hogy utolsó gimis évét abban a suliban tölthesse, ahová legjobb barátnője, a kétes hírű Six is jár.
Első tanítási napján egyedül kell megküzdenie a barátnője - aki épp olaszországi cserediákútjára készül - és saját rossz hírneve miatti beszólásokkal. Csakhogy Sky nem az a nebáncsvirág típus, így még egy új barátot is talál a mormon családban nevelkedett, meleg Breckin személyében.
Miután Sky a suliból igyekszik hazafelé, beszalad a helyi szupermarketbe, ahol összeakad a nemrégiben visszatért, jóképű Holderrel. A srác fura dolgokat mond neki, mire Sky elhatározza, hogy kiszellőzteti a fejét egy jó hosszú futással, csakhogy véletlenül pont a Holder család házánál áll meg pihenni. Dean is akkor ér haza, és felajánlja, hogy hazakíséri a lányt. Ezek után Holder és Sky minden reggel együtt fut, és a srác úgy dönt, visszatér a suliba, ahonnan egy évre eltanácsolták, miután verekedésbe keveredett.

Nehéz bármit is írni erről a könyvről. Egyrészt ügyelnem kell, nehogy elspoilerezzek valamit, holott pont az a téma lenne az, ami több szót is megérdemel, másrészt iszonyú nehéz úgy szavakba önteni, mit gondolok a Reménytelenről, hogy közben megpróbáljam a halovány mását visszaadni mindannak az érzésnek, amit nekem adott. Mélyem a lelkemig hatolt. Nem véletlenül ért el óriási sikereket külföldön. Zseniális az egész, és bár biztos van hibája, én mégsem találtam.
Colleen Hoover gyönyörűen ír. Egyszerű mondatszerkezeteket használ, mégis eljut az olvasó szívéig mindaz, amit mondani szeretne. Ráadásul olyan erős érzelmeket képes a szavak által kiváltani, hogy az eszméletlen.
A könyv borítóján lévő idézet könnyeket ígér. De ez ne tévesszen meg senkit. Egyetlen alkalom van, ami könnyeket csalhat a szemünkbe, mégpedig Sky és Hope beszélgetése. A regény további részére sokkal inkább mondanám, hogy hol vicces, hol szívszorító, de leginkább szenvedélyes.  Mindenféle értelemben.
Főszereplők között én ezidáig nem találkoztam még ilyen mértékű kémiával. Amikor Sky és Holder együtt van, a lapok már-már sisteregnek.

"A szó úgy jön az ajkaimra, mintha mindig is ott lakott volna valahol a kedvel és a szerelmes közt a szótárban. Ahol jó helyen van.
- Élek - szólalok meg.
- Mi van? - méltatlankodik a fejét rázva.
- Élek. Ha összekevered a like (szeret) és a love (szerelem) betűit, ki tudod rakni, hogy live (él). használhatod arra, amit érzel."

Imádtam bennük, hogy sosem dobálóztak nagy és valótlanul ható szavakkal, nem kecsegtették a másikat elcsépelt ígéretekkel. Természetesek, mégis elemiek voltak. És talán emiatt van az, hogy az elmúlt évek legjobb könyves randijaival és első csókjával találkozhatunk. Nem túlzok. Tényleg magasan veri a többit. És az a csókmentes randi... Hűha! Perzselő, vad és szexi.
Akárcsak maga Holder. *sóhaj* Azt hiszem, idén felesleges álompasi viadalt szervezni, már most nyugodtan Dean Holder fejére tehetjük azt a képzeletbeli koronát.
Sebzett lelkű, szenvedélyes, kék szemű, barna hajú, kockás hasú, és... gödröcskéi vannak. Ráadásul nem nyálas vallomásokkal bombázza Sky-t, hanem vicces kis beszólásokkal, amik még lábrogyasztóbbak. S mindeközben, ha kell, támaszt nyújt a lánynak. Nem hagyja magára a bajban. Óda vége, mert napestig tudnék róla áradozni, és még ott van Sky is.
Sky az egyik legjobb hősnő. Vicces, szarkasztikus, talpraesett, aranyos, imád olvasni és közben cseppet sem idegesítő vagy hisztis. Okos és mindig a körülményeknek megfelelően cselekszik. Nem, nem tökéletes, vannak hibái, mégis ettől lesz emberi, pont mint Holder.
Sky megjegyzésein végig óriásiakat nevettem. Imádtam, ahogy a cetliket vagy a szülinapját kezelte.

"Itt van például a ma reggeli üzenet, amiben csak ennyi állt: ,,KURVA".
Ez mi? Hová tűnt a kreativitás? Semmi szaftos sztori? Semmi pikáns részlet a magánéletemről? Ha már minden nap ezeket kell olvasnom, legalább feldobhatnák a dolgot egy kicsit. Belém legalább szorult annyi udvariasság, hogy ha odáig süllyednék, hogy valakinek névtelen üzenetekkel bombáznám a szekrényét, megpróbálnám szórakoztatni. Valami érdekesebbet írnék. ,,Tegnap este láttam, hogy az ágyba vitted a pasimat. Nem igazán díjazom, hogy mazsolásolajjal kented be az uborkámat. Szajha." Na, például ilyesmit."

És akiket még nagyon szerettem, az Six és Breckin. Mind a ketten egyedi, színes karakterek, akikről szívesen olvasnék többet is. Viccesek, élők és remek barátok. És nem utolsó sorban abszolút nem elcsépelt figurák.
A sztori eleje hihetetlenül vicces - Sky ontja magából a poénokat -, és ahogy az lenni szokott, leginkább a karakterek megismerésén van a hangsúly. Ezt követően Sky és Holder kapcsolata veszi át a főszerepet, majd szép lassan átcsapunk a komolyabb és keményebb témákba. Ezekről sajnos nem írhatok bővebben, de Colleen Hoover merész volt. Nem finomkodott a karakterek múltjával és jövőjével. Lelkileg sokszor megterhelő olvasni és a szereplőkkel együtt átélni a fájdalmakat, szorongást, félelmet, bánatot és minden egyebet.
Ezt a könyvet MINDENKINEK a kezébe adnám, mert olvasni kell! Gyönyörű, megindító, vicces, érzelmes, léleksimogató és szívfacsaró. Minden megvan benne, ami egy felejthetetlen élményhez kell.
Utoljára még annyit fűznék hozzá, hogy imádtam a szójátékokat (ezért hatalmas elismerés a fordítónak), és szívből örülök, hogy a kiadó megtartotta az angol címet is. A Hopeless többet jelent, mint elsőre gondolnánk.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Sky, Holder
Kedvenc jelenet: az első betűtől az utolsóig, de ha muszáj választani, akkor a csóknélküli randi
Negatívum: -
Borító: 5/5




Dreamcast


Nehéz volt a könyvben szereplő karakterekhez hús-vér embereket találni, mivel ezidáig még nem találkoztam a fejemben élő Holderrel. De, ha rajtam múlna a film castingja, akkor Sky szerepére Shelley Henninget (The Secret Circle - Diana) választanám, már csak azért is, mert rettentően hasonlít a borítón lévő lányra. Továbbá egyszerű, természetes szépség.
Sky legjobb és legőrültebb barátnőjével, Sixszel könnyű dolgom volt. Ő mindvégig Candice Accolaként (Vámpírnaplók - Caroline Forbes) jelent meg előttem, hisz Candice ugyanolyan cserfes, élettel teli, szeleburdi lány, mint Six.
Karen - Sky nevelőanyja - esetében Lauren Grahamre (Szívek szállodája - Lorelai Gilmore) esett a választásom, mivel a regényben szereplő leírás tökéletesen illik rá. És nézzétek csak: mennyire hasonlít az arcuk Shelley-vel!
A végére maradt a két keménydió. Breckin, Sky új legjobb öribarija, aki homoszexuális és mormon, illetve Dean Holder - álmaim pasija.
Breckin a könyvben vékony, magas srác, amolyan Magnus Bane-féle divatérzékkel. Sötét haja van, ami oldalt rövidebb, míg felül hosszabb. Az ő szerepére Xavier Samuelt (Twilight saga - Napfogyatkozás: Riley) szánnám, mert ha mosolyog, akkor a szemében ott van az a bolondosság, ami a karakterhez kell.
Végül következzen Holder. Barna, kócos haj, kék szem, gödröcskék. A választás nagyon nehéz volt, de ha  meg kéne neveznem, hogy kit szeretnék a filmvásznon viszontlátni, mint Dean, akkor Brant Daughery-t (Pretty Little Liars - Noel Kahn) mondanám. 






Nyereményjáték


A Könyvmolyképző Kiadónak hála a játék ezúttal sem marad el! Minden blogbejegyzésben megosztunk egy-egy, reményhez kapcsolódó idézetet. A Ti dolgotok, hogy kitaláljátok, mely könyvekből származnak ezek a mondatok. (A postázás csak Magyarország területén érvényes!)

"Ahol élet van, ott remény is van."



Nézz be a többi állomásra is

04/14 Angelika blogja - Az írónőről + kedvcsináló idézetek
04/16 Kristina blogja - Miért is lett folytatás?
04/18 Media Addict - Fanmade trailerek
04/20 Dreamworld - Dreamcast
04/22 Kelly & Lupi olvas - A legjobb csók Holder szemszögéből
04/30 MFKata gondolatai - Filmes infók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése