2014. június 3., kedd

Courtney Summers - Éles helyzet


Amikor nagy csalódás ér, azt hiszed, itt a világ vége. Semmi másra nem vágysz, csak hogy valóban vége legyen…
Ám mit csinálsz akkor, ha tényleg vége szakad? Ha összeomlik körülötted a világ, és egyszer csak vérszomjas szörnyeteggé válik körülötted mindenki? Ha tudod, hogy csupán egy maréknyi túlélő maradt és Te egy vagy közülük? Folytatod-e? Túléled-e? Mit teszel?

Sloane pontosan ebbe a helyzetbe kerül Courtney Summers Éles helyzet című poszt-apokaliptikus ifjúsági regényében. Akarjátok-e tudni, hogyan alakul a lány sorsa? Hogy dönt, mi történik vele és a társaival? Tartsatok velünk június 2-11. között a könyv nagyszabású blogturnéján, s mi elmeséljük, hogy bennünk milyen élményeket keltett a történet. Mesélünk az írónőről, a karakterek személyiségéről, a zombik legendájáról és megjelenítéséről az irodalomban és a filmekben. Hallgasd meg a könyv ihlette zenelistánkat, tekints bele a könyvbe a legjobb idézetek segítségével, és nem utolsósorban játssz velünk a könyv három példányának egyikéért!
Jöjjön hát az apokalipszis!


Courtney Summers: Éles helyzet

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633737613
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Papolczy Péter

Fülszöveg:
Hat gimnazista az iskolájában próbálja kibekkelni a világvégét. Sikerülhet nekik? Az apokalipszis most van. Hat diák bevette magát a gimnáziumba, de kevés vigaszt nyújt a menedékhely, ha az élőhalottak folyamatosan püfölik az ajtót. Egyetlen harapás elég ahhoz, hogy megöljön valakit, aki aztán önmaga rettenetes hasonmásaként tér vissza. Sloane Price ezzel ki tudna egyezni. Az ő világa már fél éve véget ért, azóta nem nagyon tudja, miért van még életben. Ez az alkalom kapóra jönne a távozásra. Miközben alig várja, hogy az élőhalottak átjussanak a védelmi vonalaikon, kénytelen a világvégét öt társa szemével nézni, akik viszont élni akarnak. De ahogy a napok vánszorognak, meglepő módon változik az emberek túlélési ösztöne, és a társaság sorsát egyre kevésbé a kinti események határozzák meg, sokkal fontosabbá válnak a benti világ kiszámíthatatlan élet-halál kérdései. Mibe lehet kapaszkodni, ha már minden elveszett?

Saját véleményem:
Sloane élete minden, csak nem tökéletes. A nővére, Lily elmenekült otthonról, egyedül hagyva húgát apjukkal, aki az elmúlt évek során többször is megverte lányait; barátjai nincsenek. Mindig is tökéletes családról álmodozott, miközben abban reménykedett, hogy nővérével együtt szökhet meg. Ám az átverte, így Sloane végső elkeseredésében úgy dönt, hogy öngyilkos lesz. Csakhogy Lily a gyógyszereit is magával vitte.
Sloane kénytelen-kelletlen csatlakozik apjához a reggelizőasztalnál, de a szigorú szabályokkal vezérelt étkezés hamar megváltozik, amikor éhes, vérengző zombik törnek be házukba. A lánynak sikerül elmenekülnie, és csatlakozik néhány, vele egykorú túlélőhöz, akikkel a helyi iskolában húzzák meg magukat. Az épületben bőségesen találnak élelmet és vizet, ami viszonylag hosszabb távra ellátja őket. Napjaik folyamatos rettegésben telnek. Szövetségüket belső viszályok teszik még ingatabbá.
Trace és Grace, a tökéletes ikerpár, akiknek álomba illő életét Sloane mindig is irigyelte, menekülés közben elveszítik szüleiket, amiért Cary-t, az egyik társukat hibáztatják, és ez a feszültség mindannyiukra kihatással van. Azonban Sloane-t ez mit sem érdekli, ő folyamatosan azon agyal, miként szökhetne meg, és halhatna meg.

"Ez az egész olyan, mint valami rossz valóságshow. Elképzelem a nézőket, kényelmesen elhelyezkedtek otthon, egy másik világból néznek minket, és megvan a véleményük mindenről, amit eddig tettem és ezután fogok. Ez a tévé. Színészek vagyunk, akik eljátsszák, hogy emberek, és amikor ennek az egésznek vége, egyikünk egymillió dollárral gazdagabb lesz."

Az Éles helyzet nagyban eltér a hasonló témájú regényektől. Az írónő új oldalról nyúlt a zombiapokalipszishez. Ahelyett, hogy az élőhalottak elől való menekülést tette volna hangsúlyossá, inkább csavart egyet a dolgon, és azt próbálta meg érzékeltetni, miként élik meg a túlélők a kialakult helyzetet. 
Olyan az egész, mint egy morbid valóságshow.
Hat különböző életkorú, mentalitású, egymás számára viszonylag ismeretlen ember, összezárva egy épületben, egyazon célért küzd: az életben maradásért. Napjaik monotonitása alvásból, étkezésből, és a torlaszok ellenőrzéséből áll. Ám a velük történtek mindenkiből más és más reakciókat váltanak ki. A legfiatalabb srác, Harrison például folyamatosan retteg, és a legapróbb dolgokon is elsírja magát, míg Cary, a legidősebb túlélő igyekszik irányítani a csoportot, ami az ikerpárnak nem igazán tetszik, lévén, hogy a fiút okolják szüleik haláláért. Ebből pedig több konfliktus is adódik. 
Sloane az egyetlen, aki nem a túlélése miatt aggódik. Mindennél jobban szeretne ürügyet találni arra, hogy kijuthasson, és átadhassa magát a kegyes halálnak, így szabadulva meg kínzó emlékeitől, s rémálmaitól. Csakhogy amikor elérkezik a megfelelő alkalom, döntenie kell, és választása mindenképpen kihatással lesz jövőjére. 
Ahogy a napokból hetek lesznek, úgy bukkannak sorra felszínre a túlélők múltjában megbúvó titkok, melyek legtöbbje szintén érdekes témákat hoz fel. Közülük is a legérdekesebb a családon belüli erőszak, melynek mozaikkockáit összerakva, láthatjuk, miként élik meg mindezt a közvetett és közvetlen szereplők. Cary és Lily közös múltja sok új információval szolgál Sloane és az olvasó számára is. 
Persze zombiapokalipszis nem létezhet zombik nélkül, akiket azért nem hanyagolunk el teljes mértékben. Párszor ők is megjelennek a maguk gusztustalan és kegyetlen módján. Arról viszont nem sokat tudunk meg, mitől vált a társadalom jelentős része zombivá
Maga a történet tehát inkább a lélektani részt ragadja meg, és bár adódnak izgalmas és körömrágós pillanatok, amikor bőven kijut az adrenalinból, mégis inkább a karakterek fejlődése viszi előre a regényt. Az írónő zseniális módon ábrázolta a világvége és a problémák okozta nyomasztó hangulatot; és az érzelmek kiváltásában is rettentően erős. Amikor valami olyan történik, az garantáltan megérinti az olvasót.
Ami pedig a végét illeti, hát az... kegyetlenül függővéges. Olyan, mintha kihúzták volna az írónő kezéből a papírt, és nem tudta volna befejezni. Ugyanakkor, ha belegondolunk, nagyon is életszerű így, ahogy van. Tökéletesen illik a könyv hangulatához és mentalitásához.
Összességében ajánlom mindenkinek, aki szereti a posztapokaliptikus, zombis, karakterközpontú, borongós hangulatú regényeket.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Sloane, Cary, Rhys
Kedvenc jelenet: ivós "Még soha" játék
Negatívum: Harrison
Borító: 5/1




Karakterinterjú: Sloane & Trace



Szia, Sloane! Hogy érzed magad?
*vállat von*
Hogy lehetnék? Jóformán mindenki halott hatunkon kívül. Irigylem őket.

Most csak viccelsz, ugye?
Halálosan komoly vagyok.

Ezt kifejtenéd, kérlek?
Röhejes, tudom, de minden vágyam, hogy egyszer s mindenkorra megszűnjek létezni. Felejteni akarok, és egy olyan létbe süppedni, ahol nem érzek semmit. Maximum kínzó éhséget egy agyvelődarabka után.

Miért akarsz önszántadból véget vetni az életednek? Annyira fiatal vagy még.
Semmi értelme az életemnek. Nincs senkim. Lily elhagyott. Elment és egyedül hagyott azzal a rohadékkal, akit apámnak kéne neveznem. Hidd el, a világnak sokkal jobb lenne nélkülem.

Haragszol a nővéredre, Lilyre?
Igen, de bízom benne, hogy még él, és egyszer megtalálja a neki szánt levelemet.

Nem szeretnéd inkább te magad odaadni neki?
Nem. Azt akarom, hogy a megmerevedett ujjaim közül kelljen kifeszegetnie. Lássa, mit tett velem, és fájjon neki. Nagyon. Legalább annyira, mint nekem az, hogy átvert.

Talán inkább hagyjuk a családodat. Mesélj, mivel telnek itt a napjaid?
Alszom, eszem, iszom, néha fürdök, bolyongok a folyosókon, terveket szövögetek a kijutásra, és figyelem a többieket. Na meg várom, hogy az egyik torlasz felmondja a szolgálatot, és végre széttépjenek.

Mi a véleményed a többiekről?
Megérdemlik az életet. Harrison még csak egy gyerek, állandóan sír. Rhys viszont jó srác. Tulajdonképp Cary is. Tudtad, hogy szerette a nővéremet?

Trace és Grace?
*távolba réved*
Olyan családról álmodtam, mint az övék. Életem legszebb napja volt, amit évekkel ezelőtt náluk tölthettem.

Mi a véleményed az ikrek és Cary közt feszülő vitáról?
Nem hiszem, hogy Cary direkt vezette a szüleiket egy zombiktól nyüzsgő helyre.

Végezetül: látom, hogy rengeteg jelmez áll rendelkezésetekre a suli színkörének köszönhetően. Ha tehetnéd, minek vagy kinek öltöznél be?
Először is keresnék egy szőke parókát, aztán feltörném Lily szekrényét, hátha hagyott itt egy-két ruhát.

Köszi, hogy itt voltál. Beküldenéd, kérlek Trace-t?


Pár perccel később...


Helló, Trace! Köszönöm, hogy eljöttél.
Grace erősködött.

Hogy érzed magad?
Cseszd meg! Szerinted hogy érzem magam? Gyakorlatilag vége a világnak, odakint öntudatlan, húsra éhes hullák vonszolják magukat, én meg össze vagyok zárva négy idiótával a suliban.

Ezek szerint nem igazán bírod őket…
És akkor még finoman fogalmaztál… Harrison egy kibaszott bőgőmasina. Cary megölette a szüleimet, Rhys pedig az ő pártját fogja, akárcsak Sloane, az élő zombi.

Úgy gondolod, hogy Cary szándékosan áldozta fel a szüleidet?
Nem gondolom. Tudom! A szánalmas kis életét akarta menteni, és másként nem sikerülhetett volna. Kellett a csali, hogy biztonságban bejuthassunk ide. Apám meg anyám tökéletesen megfelelt neki erre a célra.

Részvétem.
Nem… NEM! Még élnek. Tudom. Hallottam apámat. Grace-szel üzenetet is hagytunk nekik, ha netán el kellene hagynunk az épület még azelőtt, hogy ideérnének.

A családodon kívül mire vágysz leginkább?
Piára. Részegen sokkal könnyebb. De egy pisztolynak is örülnék. Odanyomnám annak a féregnek a fejéhez, és katt.

Hallottam, hogy a minap Még sohát játszottatok. Tudnál mondani egy dolgot, amit te még soha nem csináltál?
Még soha nem öltem, de épp itt az ideje, hogy ez változzon.

Mi van a húgoddal?
Látom rajta, hogy próbál erősnek mutatkozni, és ez csak még jobban feldühít. Cary hibája…

Szereted Grace-t?
Miféle hülye kérdés ez? Naná. Ő az életem. Miatta élek. Ha ő nem lenne… nem, abba belegondolni sem merek.
                      
Sok szerencsét, Trace! Szurkolok nektek. Ó, és beküldenéd Harrisont?
Esélytelen. Valamelyik sarokban bőg.




Nyereményjáték


A zombik bizony félelmetesek. Görnyedtek, koszosak, véresek, szaggatottak, ráadásul rémisztőbbnél rémisztőbb hangokat adnak ki magukból. Most is... Figyeld csak! Vajon mit kiabálnak Rád?
Keresd meg minden turnéállomáson a kiemelt szavakat, amelyek a kiabáló zombikat rejtik. Kattints rájuk, gyűjts össze a betűket, amit rádkiabálnak, és rakd össze őket megfelelő sorrendben. Ha ügyes voltál, megtudhatod az Apokalipszis szó egyik jelentését!
Figyelem, a zombik harapnak! Csak óvatosan….
(A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!)



Nézzetek be a többi állomásra is

06/02 Roni olvas - Az eredeti borítóról
06/03 MFKata gondolatai - Zombik a filmekben
06/04 Dreamworld - Karakterinterjú: Sloane & Trace
06/05 Deszy könyvajánlója - Élőhalottak
06/06 Kelly Lupi olvas - Dreamcast
06/07 Always Love a Wild Book - Zombik a könyvekben
06/08 Nem harap a...
06/09 Bibliotheca Fummie - Playlist
06/10 Könyvszeretet
06/11 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése