2017. július 16., vasárnap

M. Kácsor Zoltán - Utazás Dínómdánomba



A Kolibri kiadónál megjelent M. Kácsor Zoltán Utazás Dínómdánomba c. mesekönyve, mely a dinoszauruszok világába kalauzolja olvasóját. Ennek örömére a Blogturné Klub három tagja bemutatja a világ legbékésebb T-Rexének és barátainak izgalmas utazását.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeket a mókás dínókat, az Áldozatok völgyét, és vessetek egy pillantást a földi paradicsomukra, amit pattogatottkukorica-mezők tarkítanak.


M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155633560
Oldalszám: 240 oldal
Illusztrálta: Kecskés Judit

Fülszöveg:
Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb Tirannoszaurusz rexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? Kíváncsi vagy, milyen kalandok várnak rájuk a sárkány barlangjában, és hogyan sikerül átjutniuk az Áldozatok völgyén, miután útnak indulnak új barátjukkal, a raptorral?
Tarts velük izgalmas kalandokkal teli útjukon! Az úti cél Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és még a falak is fehér csokiból vannak…

Saját véleményem:
A dinoszauruszok világa már egészen pöttöm kislányként elvarázsolt. Rajongásig imádtam - és mind a mai napig imádom - őket, olyannyira, hogy előbb tanultam meg a legbonyolultabb fajok nevét, mint az ábécét. Az óriási dínógyűjteményemről vagy az álmomról, hogy egyszer kutatóként a csontjaikat fogom kiásni, nem is beszélve.
Az évek múlásával a mániám némileg ugyan szerényebb formát öltött, ámde sosem szűnt meg, még huszonöt éves fejjel is képes vagyok csillogó szemű kislánnyá vedleni, ha róluk van szó. Így hát amikor a kiadó honlapján böngészve megláttam az Utazás Dínómdánomba Disney mesékre hajazó, cuki borítóját, végem volt, a bennem szunnyadó hatéves tapsikolva kiabálta, hogy "olvasd, olvasd!".

A könyv látványi része egészen egyszerűen fantasztikus! Mind fizikai, mind vizuális tekintetben minőségi munka. A rajzok aranyosak, már-már rajzfilmszerűek - engem valamiért kezdettől fogva a klasszikus Disney-mesékre emlékeztettek, ami nem kis szó. Továbbá külön kiemelném velük kapcsolatban a mennyiségüket. Szinte minden oldalon megelevenedik egy-egy apróbb figura vagy motívum, illetve akadnak egy-kétoldalas illusztrációk is, mégsem nyomják el a szövegi részt, és ez jó.
Szeretem, ha egy mesekönyv értelmes, van mondanivalója, és jól kidolgozott; attól, hogy valami gyerekek számára íródik, még nem feltétlenül kell bugyutának vagy szájbarágósnak lennie. Az Utazás Dínómdánomba pedig abszolút megállja a helyét. Kellően kifejtett, tartalmas, szórakoztató történet.
Főszereplői Rilex, a legbékésebb tirex, aki nem érti, miért félnek tőle a dinoszauruszok, mikor ő nem bántani akarja őket, hanem barátkozni velük, illetve a Rilex szájában élő pimasz keselyű, Kunyi, aki viszont állandóan amiatt zsörtölődik, hogy a tirex miatt nem jut elegendő húshoz. Kettejük Timon és Pumba beütésű párosa fergeteges! És bár a jámbor óriás is a szívemhez nőtt, azért be kell vallanom, Kunyi szállította számomra a legélvezetesebb pillanatokat. Nagyhangú szájhős sajátos értékrenddel.

És hogy mégis miről szól a történet? Mi az a Dínómdánom? Vagy, hogy egyáltalán, milyen utazásról van szó? Nos, a válasz egyszerű. Miután Rilex balszerencsés módon megszabadít egy raptort (Barmol) majd' minden fogától, ezzel harcképtelenné és beszédhibássá téve, a trió útra kel, hogy felkeressék az egyetlen fogorvost, aki több problémájukon is segíthet. Ám ahhoz, hogy ráleljenek, túl kell élniük a Zabaszaurusszal való találkozást, át kell kelniük az Áldozatok völgyén, egyezségre jutni egy óriási sárkánnyal, majd pedig keresztülevickélni a nagy Sárkánykádon. Ezek mindegyike rengeteg kalandot, vagy éppen veszélyt jelent, ugyanakkor esélyt is, egy jobb életre.
Útjuk kellően rögös, mindig akad valami, amivel ilyen vagy olyan értelemben meg kell küzdeniük. De nem feltétlenül úgy, ahogy azt a drámai sugallatok alapján gondolnánk... és ez nekem ez nagyon tetszett. Tipikusan az a mesei húzás, ami egyszerre rejt magában tanulságot, és csavar a dolgon annyit, hogy abból valami váratlan és izgalmas süljön ki.

Az Utazás Dínomdánomba szórakoztató, kalandos, s egyben tanulságos mese barátságról, álmokról, kitartásról, melyet a dinoszauruszok világa tesz még egyedibbé. Szívből ajánlom minden gyereknek vagy gyermeklelkű felnőttnek. Jómagam pedig alig várom a folytatást!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Kunyi, Rilex, Barmol
Kedvenc jelenet: Kunyi, a hős pillanata
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Zabaszauruszok első része




Őslények elérhető közelségben


Feltehetőleg nem vagyok egyedül a dinoszauruszok iránti rajongásommal, ezért arra gondoltam, összeszedek nektek három helyszínt, ahol elérhető közelségbe kerülnek eme nagyszerű lények.


1) Ipolytarnóci Ősmaradványok

Néhány évvel ezelőttig fogalmam sem volt róla, hogy létezik a magamfajták számára is olyan, magyarországi paradicsom, ahol szó szerint az őslények otthonában barangolhatunk.
"23 millió éves cápafogak, 17 millió éves megkövesedett lábnyomok és fák és egy valódi időutazás várja azokat, akik ellátogatnak Ipolytarnócra. Az időutazást a legmodernebb technológia teszi lehetővé: 3D-s és 4D-s vetítések, az időspirálban való séta, vagy a miocén erdő, ahol személyes jó barátságba kerülhetnek gyerekek és felnőttek is azokkal az állatokkal, akik régen lakták ezt a földet. Mindehhez izgalmas és humoros idegenvezetés és sok-sok játék társul."
Már rögtön a kapuhoz érkezve megleshetünk néhány olyan famaradványt, amik akkor is itt voltak, amikor még őslények barangoltak a Földön, majd a fogadóépületbe érve eldönthetjük, hogy beülünk-e egy izgalmas vetítésre, vagy a természetben barangolva megnézzük azoknak az állatoknak a mását, melyek hazánkban éltek, utána pedig részt vehetünk egy nagyjából 1 órás idegenvezetésen, aminél izgalmasabb túrán én még nem voltam! Egyrészt az idegenvezetők halálosan jófejek, másrészt láthatunk, érinthetünk lábnyomokat, leereszkedhetünk olyan erdős részekbe, ahol korábban az állatok barangoltak, továbbá megszemlélhetünk egy őslény drámát is a megmaradt lábnyomoknak hála, amit egy vetítés tesz még élőbbé. És ez közel sem minden!
Szívből ajánlom ezt a helyet, számomra óriási élmény volt. Őslények, természet, időutazás, mozi, kalandpark - kell ennél több?


2) Budakeszi Dinó Park

Személyesen itt ugyan még nem jártam, de ismerőseim által láttam róla fotókat, és egyből repült is bakancslistára.
A Budakeszi Dinó Parkban 21 dinoszaurusz fajtával lehet találkozni, melyekhez  "informatív fajleíró táblák tartoznak, és megtekinthető az első magyarországi dinoszauruszlelet, a Hungarosaurus tormai méretarányos másolata.
A leírások tartalmazzák a különböző fajtákra vonatkozó legfontosabb információkat, különös tekintettel a jelentősebb lelőhelyeikre, testfelépítésükre és táplálkozási szokásaikra.
A közel életnagyságú dinoszauruszok élethűen színesek, közülük hat mozgásra és hang kiadására is képes, két állatra pedig a gyerekek is felülhetnek.
A Budakeszi Vadaspark bejáratán keresztül megközelíthető Dinó Parkhoz tematikus ajándékbolt, tekepálya és játszótér tartozik." - írja a hirado.hu


3) Pozsonyi állatkert és dínópark

Ugyan nem hazánkban van, mégis gyorsan, könnyen megközelíthető, és rendkívül pénztárcabarát. Jómagam augusztus elején fogom meglátogatni, és már alig várom!
"A pozsonyi állatkert és Dínópark országos viszonylatban olyan egyedi látványossággal szolgál, ami egy csapásra rabul ejti kicsik és nagyok szívét. A fantasztikus Dínópark dinoszauruszok életnagyságú makettjeivel rengeteg látogatót vonz, akik betekintést nyerhetnek az őslények világába. Az életnagyságú dínók mellett a programot őslénytani játszótér és 3D mozi teszi még izgalmasabbá. Ezt a helyet egyszerűen látni kell!" - írja a visitslovakia.com
Nem meglepő, hisz, ha rákerestek, valóságos földi paradicsomban lesz részetek, az őslények mintegy a természet részeként, teljes életnagyságban uralják az erdőt. Hátborzongatóan valóságosak: hangot adnak ki, mozognak, vagy éppen egymást marcangolják. És a legjobb, hogy bárki közel mehet hozzájuk, egy ketrecbe bújhat a raptorokkal, megnézheti, milyen egy félelmetes ragadozó szájában kapálózni, netán bébi dinóként bekuckózhat egy tojásba. Sőt még Rilex kevésbé barátságos mása elől is megpróbálhat elfutni.




Nyereményjáték


Mostani játékunkhoz ásót, vésőt, ecsetet ragadtunk, és kiástunk néhány dinoszaurusz csontot számotokra. Nektek nincs más dolgotok, mint a csontvázak alapján kitalálni, melyik blogger milyen fajta dínót talált.
Ha mind a három állomást teljesítitek, tiétek lehet a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyike.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

07/13 Deszy könyvajánlója
07/16 Dreamworld
07/19 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése