2018. február 11., vasárnap

Penelope Ward - Jake megadja magát


Penelope Ward, A legdrágább mostohabátyám szerzőjének újabb könyve jelent a tavaly novemberben a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, melynek központjában ismételten egy tetovált srác áll. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével február 9 és 13 között, hogy ti is megismerjétek Jake és Nina meglepő fordulatokkal teli életét. Ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.


Penelope Ward: Jake Undone - Jake megadja magát

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571827
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Fischer Mónika

Fülszöveg:
Nina ​Kennedy éli az életét… de valójában nem… mindaddig, míg minden meg nem változik. Repülőgépek, vonatok, magas terek… Nina mindentől fél. Valójában nem lép ki a komfortzónájából, napjait az irracionális félelmei és fóbiái irányítják. Amikor Brooklynba költözik, hogy elkezdhesse ápolói felsőfokú tanulmányait, élete 180 fokos fordulatot vesz, mert akaratlan, de intenzív vonzalmat érez bámulatos lakótársa, egy agyontetovált, agyonpiercingelt pasas iránt, aki egyben az egyik legokosabb ember is, akivel valaha találkozott. Jake Green durva külseje és ördögi mosolya mögött arany szív rejtőzik. Feladatának érzi, hogy megváltoztassa Nina életfelfogását. Amikor Jake beleegyezik, hogy korrepetálja Ninát, alkut kötnek, de a tétek magasak, hisz arra kényszeríti a lányt, hogy szembenézzen a démonaival. Arra azonban még ő sem nem számított, hogy a tanítás alatt szerelembe esik. Amit Nina nem vesz észre, az az, hogy Jake a saját poklát járja. Vajon szerelmük túléli-e a bombát, amit Jake rádob?

Saját véleményem:
A Legdrágább mostohabátyám katarzisát követően alig vártam, hogy újra Penelope Ward kötetet tartsak a kezemben, az pedig már csak hab volt az ominózus tortán, hogy a férfi főhős ezúttal is ajakpiercinges (tudjátok, van az a kattanásom...). Szerencsére  az olvasást megelőzően belefutottam néhány figyelmeztető véleménybe, miszerint a Jake Undone gyengébb, mint a korábban említett cím, így még épp időben le tudtam faragni az elvárásaimból. Nektek is ezt tanácsolom.
Jake-ék sztorija egy évvel korábban jelent meg, mint Elecéké, és ez bizony érezhető rajta. A klisé lexikon majd' összes eleme felfedezhető benne, ami önmagában nem gond, bizonyos tekintetben így is élvezhető, szerethető a sztori, egyszerűen csak nincs benne semmi, amitől különleges lehetne. Na meg az a... nevezzük kémiának vagy varázslatnak, amitől a SD annyira működött.
Ám mielőtt totálisan lemondanátok róla, szeretném hangsúlyozni, a Jake megadja magát abszolút megállja a helyét az NA műfajában, olvasmányos, kellően szexi és vicces. Sőt, az eleje kimondottan ígéretes. Amíg Nina és Jake ismerkedési fázisa tart, addig klisék és gyorsaság ide vagy oda, képtelenség abbahagyni, hisz a kihívással vegyített x dolog, amit meg kell tenned bátorságpróba olyasmi, ami megragadja az olvasó figyelmét.

Ebben az esetben adott egy vidéki lány, aki bekerül Brooklynba, ami tele van olyan dolgokkal, amitől retteg, és egy titokzatos, agyontetovált, piercinges srác, aki eszméletlenül okos. Azt leszámítva, hogy lakótársak, semmi közös nincs bennük, egészen addig, míg Jake tudomást nem szerez Nina gyengepontjairól, élükön a matekkel.
Ezzel pedig meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a két fiatal élete végérvényesen összefonódik, Jake ugyanis felajánlja, hogy korrepetálja Ninát, ha az beleegyezik, hogy minden ötösnél rosszabb dolgozat után, valami olyasmit műveljen vele a srác, amitől retteg - minthogy a lány már-már beteges módon fél bizonyos dolgoktól, úgy mint a bezárt helyek, lift, metró, repülő, magasság és még sokáig sorolhatnánk. Egyik napról a másikra pedig senki sem lesz matekzseni, tehát a próbatételek garantáltak... És hát mi hozhatna össze jobban két embert, mint az egymásra való támaszkodás? Mondjuk egy liftben, ahol szemét dalok szólnak?

A lakótársi kapcsolat sablon, akárcsak a megmentésre váró, gyenge lány és külseje ellenére, totál más lelkületű srác karaktere is, hogy az őket összeboronáló, mondvacsinált indokról már ne is beszéljük. Természetesen a kémia első perctől működik, így hősnőnk mégtöbb sablont hozhat magával az epekedéstől kezdve, a ciki helyzeteken át, a zavarig mindent. De tudjátok mit? Nem számít. Amíg valami működik, és eléri, hogy az olvasó kiszakadjon a hétköznapok mókuskerekéből, mosolyogjon, vagy éppen szorítson az adott párosért, addig nincs gond.
Nina és Jake ismerkedési fázisa pedig cuki és pont.
A gond akkor jön, amikor közelebb kerülnek egymáshoz és egyre-másra bukkannak felszínre a titkok és bonyodalmak, olyan klisécunamit indítva el, ami egy szappanoperában is megállná a helyét. Én azon a ponton sodródtam el a történettől, és azon kaptam magam, hogy gond nélkül le tudom rakni... sőt... felvenni sokszor nehezebbnek bizonyult.

Mindent egybevetve, a Jake megadja magát nem rossz, de nem is kimagaslóan jó regény. Ha viszont nem vágytok életigazságokkal teletűzdelt, szédítő magasságokba repítő történetre, helyette tökéletesen megelégedtek egy humorral és szenvedéllyel átitatott, minden ízében NA sztorival, akkor bátran tegyetek vele egy próbát. Azokért a piercingekért, banánokért és denevérekért biztosan megéri.


Pontszám: 5/3,75
Kedvenc szereplő: Jake, Nina, Tarah
Kedvenc jelenet: a tanulós és próbatételes részeket nagyon szerettem
Negatívum: a klisécunami
Borító: 5/5
Sorozat: Jake #1




Nyereményjáték


Mivel ebben a könyvben is a tetovált “rosszfiúé” a főszerep, a játékban is ők lesznek a középpontban. Minden turnéállomáson találhattok egy hősnőt, a ti feladatotok pedig az lenne, hogy megmondjátok, melyik tetovált fiatalember a párja. Nincs más dolgotok, mint az illető teljes nevét (keresztnév és vezeték) beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Camille Camlin




Nézzetek be a többi állomásra is

02/09 CBooks
02/11 Dreamworld
07/13 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése