2018. április 23., hétfő

Mia Sheridan - Calder útja


Mia Sheridan: Becoming Calder - Calder útja

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571735
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Sándor Alexandra Valéria

Fülszöveg:
Van egy hely a mai Amerikában, ahol nincs áram, nincs vezetékes víz, és nem használnak modern eszközöket sem. Itt nincs helye álmoknak, önkifejezésnek vagy ambícióknak. Itt él egy fiú, akinek a teste akár egy istené, a szíve pedig akár egy harcosé. Erős és hűséges; jól szolgálja, akit szolgálni kell. De az a bűne, hogy többet mer álmodni. 
Itt él egy lány is, akinek olyan az arca, akár egy angyalé, a szíve pedig telis-tele van bátorsággal. Ő a tökéletes engedelmesség mintaképe. De az a bűne, hogy vágyakozni mer arra, amiről azt mondták neki, hogy sohasem lehet az övé. 
A Calder útja a jó és a rossz, a félelem és a bátorság küzdelméről szól. Arról, hogy a szerelem fénye még a legsötétebb helyeket is beragyogja – a kezdetektől a világ végéig. 
Folytatása következik Megtalálni Edent címmel.

Saját véleményem:
A New Adult könyvek lett légyen bármilyen jók, hajlamosak egykaptafára épülni. Mia Sheridan ellenben az a szerző, aki történeteibe előszeretettel sző valamiféle különleges, bizonyos esetekben már-már bizarr elemet, legyen szó felnőtt filmezésről, netán modern Tarzanként élő főhősről
A Calder útja is követi e tendenciát. Sőt! Talán az eddigi legformabontóbb kötet az egész sorozatban, ezúttal ugyanis egy hit vezényelte közösség a helyszín, valamint az ő érték-, illetve szabályrendszerük az, ami tulajdonképpen óriási hatással van a cselekményre.

Acadia százhúsz lakója puritán körülmények között, távol a modern élettől, viszonylagos szűkösségben, ámde annál nagyobb boldogságban tengeti napjait. Az emberek földet művelnek, állatokat gondoznak, őrködnek, tanítják a gyerekeket, varrnak vagy építenek, attól függően melyik családnak mi a foglalkozása, miközben várják, hogy a vezetőjük, Hector, elvezesse őket a megjövendölt mennyei boldogságba, Elysiumba.
A közösség felépítése voltaképp sokban hasonlít az amishokéhoz, azt leszámítva, hogy Acadia egy vakbuzgó szekta is egyben. Senki nem kérdőjelezi meg a magát istenek prófétájának kikiáltó Hector tetteit, mindannyian szivacsként isszák magukba a szavait, s átsiklanak olyan kérdések felett, mint az élvezetek megvonása (pl.: édesség) vagy a liliomtiprás.
A liliomtiprás nem teljesen helytálló kifejezés, mégsem tudom másként jellemezni azt, ha egy felnőtt, meglett korú férfi magához vesz egy nyolcéves kislányt azzal a céllal, hogy feleségül vegye, ha az felnőtt. Mondván, ez az istenek akarata...

Mia Sheridan a Calder útja során is zseniálisan bánik az érzelmekkel, mindig kellő nyomatékod adva szavainak. A történetet a csillagjegy bemutatásától kezdve, a vészjósló jövőképet ábrázoló prológuson, vagy a gyerek Eden feleségavató ceremóniáján át, egészen az utolsó utolsó szóig, átszövi a feszültség, melyet a tiltott vágyak, és a főszereplők között kibontakozó szerelem jelent. Illetve az a megmásíthatatlan tény, hogy Hector jogot formál a lányra.
A kommuna szűklátókörűsége valószínűleg a legtöbb olvasót megbotránkoztatja majd, ami természetes emberi reakció. Az ő puritán egyszerűségük, vakbuzgó hitükkel vegyülve számunkra épp oly' szokatlan, mint számukra a Coca-Cola vagy az Oscar gála. Ám épp ez a lényeg.
Ráadásul maga a közösség, és úgy unblock minden, ami hozzájuk köthető, hatással van Calder és Eden kapcsolatára. Két olyan fiataléra, akik vagy beleszülettek, vagy egészen fiatalon belecsöppentek ebbe az életbe, ergo nincs beleszólásuk a sorsuk alakulásába. Eden a vezető mennyei boldogságot hozó társa, ilyetén mindenki számára tiltott, Calder pedig a határokat előszeretettel feszegető fiú, aki első látásra felfigyel az angyalarcú lányra.
Kettejük története lassan formálódó, bizonytalan, sok esetben tapogatózó, mégis gyönyörű. Tele van érzelmekkel, abból az olvasó lelkét is szétcincáló fajtából, amit a lebukás veszélye csak méginkább kiélez.

A Calder útja nem mindennapi történet félelemről, álmokról és bátorságról, amit Mia Sheridan érzékletes leírásai tesznek még emberibbé. Az események ugyan lassan bontakoznak ki, mégsem nevezhető unalmasnak.
Ajánlom mindenkinek, aki szeretne valami igazán különlegeset olvasni. Arra viszont nem árt felkészülni, hogy kegyetlenül függővéges!


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Calder
Kedvenc jelenet: spoileres lenne
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A szerelem csillagjegyében 5. kötete, de függetlenül azoktól; ellenben van folytatása (sorozaton belüli duológia)




Nyereményjáték


Mostani játékunkban letesztelhetitek, tudjátok-e, mit tartogatnak A szerelem csillagjegyében sorozat későbbi kötetei. Minden állomáson megadjuk egy-egy regény főszereplőinek nevét, a Ti feladatotok pedig megírni, az ő történetüket melyik csillagjegy ihlette. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kira & Grayson




Nézzetek be a többi állomásra is

04/15 Angelika blogja
04/17 Kristina blogja
04/19 Sorok között
04/21 CBooks
04/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése